Начало / Мъжко здраве / Сърбеж в интимната област при мъже

Сърбеж в интимната област при мъже

дек. 20, 2022

сърбеж в интимната област

Появата на сърбеж в интимната област е често срещан проблем, който създава значително неудобство. В някои случаи гениталният сърбеж може да бъде единственото оплакване, но по-често се придружава от други симптоми, като зачервяване, подуване, секреция, обрив.

Има много причини за сърбеж в интимната област на мъжа, като някои от тях могат да бъдат сравнтително лесни за отстраняване, например смяна на продукта за интимна хигиена или носене на по-широко бельо. Други причини обаче, като псориазис, краста, инфекции, предавани по полов път изискват специфично лечение.

Кои са най-честите причини за сърбеж в интимната област при мъже?

Сърбеж в областта на слабините може да възникне при:

 • дразнене на кожата от повишено изпотяване
 • дразнене на кожата от стегнато бельо
 • триене на кожата, причинено от затлъстяване
 • алергия към презервативи от латекс
 • израстване на космите след бръснене
 • врастнал косъм
 • лоша лична хигиена.

Други причини за сърбеж в интимната област при мъже са:

Tinea cruris

Tinea cruris е гъбична инфекция в слабинната област. Причинява зачервяване и сърбеж в слабините, по вътрешната повърхност на бедрата и седалището. Среща се често при спортисти, както и при хора, които се изпотяват много или са с наднормено тегло. Това е така, защото гъбичките се рамножават във влажните и топли области на тялото.

Краста

Крастата се причинява от много малък кърлеж. По кожата се наблюдават мръсносиви линии с дължина 5-7 мм, т. нар. кожни ходове. Най-често се откриват между пръстите на ръцете, по гривнените стави, като при мъжете се засягат и половите органи. Основен симптом е силният сърбеж. 

Срамни въшки

Половите (срамните) въшки се откриват в пубисното окосмяване. Заразяването става чрез близък телесен контакт. На местата на ухапванията от въшките се появяват петехии, които се превръщат в малки сиво-жълти петна. Налице е силен сърбеж.

Контактен дерматит

Контактен дерматит възниква, когато кожата влезе в директен контакт с дразнещо вещество или алерген. Примери за това са козметични и перилни препарати, бельо, кондоми, употребата на спермицид от партньорката също може да предизвика контактен дерматит у мъжа. Кожата в засегнатата област е зачервена и оточна, може да има сърбеж.

Склерозиращ лишей

Склерозиращият лишей е хронично кожно заболяване, което засяга най-често гениталиите. При мъжете се появяват бели петна по препуциума и главичката на пениса. Често има силен сърбеж. 

Псориазис на гениталиите

Псориазисът е автоимунно заболяване, което причинява появата на люспести кожни обриви навсякъде по тялото, включително в интимната област.

Гениталният псориазис може да изглежда по-различно. Има ярко червени петна по кожата, които не са покрити с люспи. Налице е силен сърбеж и болка, които се засилват при движение.

Болести, предавани по полов път

Полово предаваните инфекции са друга честа причина за сърбеж в интимната област.

 • генитални брадавици

Гениталните брадавици са едни от най-разпространените инфекции, предавани по полов път. Причиняват се от човешкия папиломен вирус (HPV).

Гениталните брадавици са розовочервени образувания, приличат на карфиол и понякога могат да сърбят.

 • генитален херпес

Гениталният херпес се причинява от херпес симплекс вируса (HSV). Засегнатата област се зачервява, има сърбеж и болка. Появяват се мехурчета, изпълнени със серозна течност, които се пукат и се образуват язвички.

 • гонорея

При мъжете най-често се развива гонококов уретрит. Протича с отделяне на гнойна секреция от уретрата, парене, сърбеж и болка при уриниране.

 • урогенитална хламидиаза

Най-често се развива хламидиален уретрит. Болните мъже може да се оплакват от парене, сърбеж и болка при уриниране, зачервяване и оток на уретралния отвор, отделяне на жълтеникав секрет от уретрата.

Прочетете за:
Гонококов уретрит при мъже
Генитален херпес при мъже