Мъжете, които редовно ходят на сауна имат по-здраво сърце. Ново проучване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine показва, че сауната може значително да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете.

Финландски учени са провели проучване сред 2315 мъже на възраст между 42 и 60 години, които са ходили на сауна поне веднъж седмично. В традиционните финландски сауни въздуха е горещ и сух, като температурата достига 80-100 °С, а влажността е само 10-20 %.

Целта на учените е била да установят дали има връзка между броя на седмичните посещенията в сауна и риска от внезапна сърдечна смърт, от фатални сърдечно-съдови заболявания или смърт от други причини.

Участниците в проучването са били проследени в продължение на 21 години. Те са ходили на сауна средно 2 пъти седмично, за около 14 минути.

Резултатите от проучването са показали, че риска от внезапна сърдечна смърт е бил 22 % по-нисък при мъжете, посещавали сауна 2-3 пъти седмично и 66 % по-нисък при тези, които са ходили всеки ден.

Честотата на сърдечно-съдовите заболявания е била по-ниска с 27 % при мъжете, посещавали сауна 2-3 пъти седмично и с 50 % при ежедневно посещавалите сауна.

Смъртността от други причини също е била по-ниска с 24 % при мъжете, посещавали сауна 2-3 пъти седмично.

Най-големи ползи за сърцето са били установени при мъжете, които са прекарвали над 19 минути в сауната.

Авторите на проучването обаче не могат да обяснят защо мъжете, посещавали често сауна имат по-здраво сърце.

Повечето експерти не препоръчват сауна на много възрастни хора, на бременни жени, малки деца, на хора с тежки сърдечно-съдови заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!