Начало / Мъжко здраве / Съвети как да се предпазите от рак на тестисите

Съвети как да се предпазите от рак на тестисите

фев. 27, 2013

Ракът на тестисите е сравнително рядко срещано заболяване, но пък засяга мъжете в репродуктивна възраст между 15 и 50 годишна възраст и затова неговата превенция е особено важна. Няма точно изяснени рискови фактори или напълно сигурни начини как един мъж да се предпази от това заболяване. Споменатите по-долу съвети по-скоро биха подпомогнали ранното откриване на заболяването, а оттам и избягването на усложненията от него.

Какво може да направят мъжете, които искат да намалят риска от тестикуларен рак?

Редовно изследвайте сами тестисите си. Повечето от случаите на рак на тестиса се открива случайно от пациентите. Мъжете трябва да са запознати как сами да се изследват, за да може да се намали рискът от откриване на рак в напреднал стадий.

По-добре е това да става след баня, защото в резултат на топлината,скроталната кожа, която покрива тестисите е отпусната и по-лесно може да се напипат бучки или промяна в консистенцията на тестиса. Използвайте и двете си ръце докато оглеждате тестисите си, важно е всеки тестис да се оглежда индивидуално. Огледайте внимателно дали не забелязвате някаква промяна или разлика в големината на двата тестиса.

Мъже, при които е имало неправилно развитие на тестисите в миналото са с по-висок риск от развитие на ракови образувания в тази зона и трябва да бъдат обучени как правилно да изследват тестисите си. Такива рискови състояния са – неспаднал навреме тестис, неправилно развитие на тестиса. Ако в семейството на мъжа има предишни случаи на тестикуларен рак рискът при него се покачва.

Важно е също така поне веднъж годишно да посещавате уролог, който да прегледа тестисите ви и да следи за появата на някакви тревожни симптоми

Какви са най-честите симптоми на рак на тестиса?
– напипване на бучка в някой от тестисите;
– разлика в размера на двата тестиса – единият изглежда значително по-голям от другия;
– тъпа болка ниско в коремната област или в областта на слабините;
– внезапна колекция на течност в скроталната торбичка;
– чувство на тежест в областта на тестисите;
– подуване в областта на гърдите.

Ако при вас са налице някои от изброените симптоми е добре да посетите лекар, който да прецени какво е вашето състояние и да прецени дали при вас се касае за тестикуларен рак или не и ако е нужно да назначи съответното лечение.

Прочетете за:
Рак на тестисите