Начало / Мъжко здраве / Съвети за здравето на простатата

Съвети за здравето на простатата

май 15, 2015

Простатата е жлеза в мъжкия организъм, която се разполага под пикочния мехур. Тя има много важно значение за сексуалния живот на мъжете, защото взема участие в продукцията на сперма. Смята се, че проблемите с простатата засягат мъжете в по-напреднала възраст, но за съжаление и по-младите мъже не са застраховани. Важно е да се грижите за здравето на този орган, за да се предпазите от проблеми в бъдеще. Ето и какво може да направите:

  • Диета и билки

Добре балансираната диета, състояща се от голямо количество плодове и зеленчуци може да ви предпази от множество здравословни проблеми, включително и такива свързани с простатата. За да поддържате този орган в добро състояние, включете в менюто си храни, като домати, папая, диня, броколи, зеле.

Освен това се смята, че приемът на селен намалява риска от рак на простатата. Яжте храни, богати на този микроелемент като например кашу, рибни продукти, гъби, чесън и лук.

  • Редовни упражнения

Наясно сте с полезните ефекти върху здравето на редовните физически тренировки. Нужно е да се упражнявате между 60 и 90 минути седмично, за да поддържате простатата си здрава. Аеробните упражнения като ходене, тичане, каране на колело или плуване могат да спомогнат за по-доброто здраве на вашата простата.

  • Изследвайте се

Въпреки, че с кръвен тест не може да се постави окончателна диагноза търсенето на простатно специфичен антиген в кръвта може да спомогне за установяването на риска от рак на простатата. За мъжете над 50 годишна възраст се препоръчва това изследване да се прави всяка година.

  • Хранителни добавки, съдържащи цинк

Цинкът е минерал, който често не успяваме да си набавим с обикновената диета. Този минерал е нужен за добрата работа на простатата. С приема на хранителни добавки, съдържащи цинк може да оптимизирате производството на стероидни хормони, които от своя страна спомагат за намаляването на риска от уголемяване на простата с възрастта. Някои добри източници на цинк са тиквено семе, кашу, кокос и рибни продукти. Препоръчително е да се консултирате със специалист преди да започнете приема на добавки с цинк.

  • Тютюнопушене

Много от нас знаят, че пушенето увеличава риска от рак на белите дробове, но има много други начини, по които пушенето вреди на нашето здраве. Ако и вие сте пушач се замислете добре, когато решите да изпушите следващата си цигара, която има силно негативен ефект върху дейността на вашата простата.

  • Редовни прегледи

Нужно е редовно да посещавате уролог, който да оценява състоянието на вашата простата. Редовният скрининг на простата трябва да започне след 50 годишна възраст, но ако подозирате, че може да има някакъв проблем с този орган е нужно да посетите уролог по-рано. Веднъж годишно трябва да се извършва ректален преглед на простата. Нужно е да уведомите вашият лекуващ лекар, ако в семейството ви има случаи на рак на простатата.

Прочетете за:
Заболявания на простатата