Начало / Мъжко здраве / Широката талия повишава риска от сексуални проблеми

Широката талия повишава риска от сексуални проблеми

авг. 3, 2012

Широката талия не само повишава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания, но има и негативен ефект върху уринирането и сексуалната функция при мъжа.

Американско проучване, публикувано в British Journal of Urology International показва, че мъжете с по-широка талия по-често имат симптоми от уринарния тракт и сексуални проблеми.

В проучването са участвали 409 мъже на възраст между 40 и 91 години, които са имали оплаквания от затруднено или често уриниране. Те били разделени на три групи в зависимост от обиколката на талията им.

Учените установили, че мъжете с най-голяма обиколка на талията са уринирали най-често (повече от 8 пъти за 24 ч.). 44 % от тях са уринирали повече от два пъти нощем в сравнение с 29 % от мъжете със средна обиколка на талията и 15 % от мъжете с най-малка обиколка.

Резултатите от проучването показват също, че мъжете с най-голяма обиколка на талията по-често имат проблеми с ерекцията и еякулацията.

Учените не знаят как точно обиколката на талията оказва влияние върху уринирането и сексуалната функция. Предполагат, че значение има кръвотока в областта на таза и хормоналните промени, свързани със затлъстяването.

Това проучване прави още по-важни препоръките към мъжете за поддържане на нормално телесно тегло.