Начало / Мъжко здраве / Симптоми на хипертиреоидизъм при мъже

Симптоми на хипертиреоидизъм при мъже

дек. 9, 2013

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза, работи усилено и произвежда повече щитовидни хормони от нужното на организма. Хормоните, които се произвеждат от щитовидната жлеза въздействат върху почти всички органи в човешкото тяло. Те играят изключително важна роля в регулацията на правилното използване на енергията в тялото, освен това те контролират ритъма на сърцето.

Продукцията на прекалено много тиреоидни хормони може да доведе до значителни физически и емоционални промени. Някои от симптомите мъжете може да забележат сами като например промяна в сърдечния ритъм, трудно понасяне на по-високи температури, проблеми със съня. Някои от по-често срещаните симптоми при хипертиреоидизъм са:

Промени в телесното тегло

Хипертиреоидизмът обикновено води до намаляване на телесното тегло, тъй като по-голямото количество тиреоидни хормони водят до засилване на метаболизма. Някои от мъжете губят килограми въпреки повишения прием на калории. В много редки случаи при хипертиреоидизъм може да има покачване на телесното тегло.

Промени в поведението

Когато щитовидната жлеза работи прекалено усилено пациентите стават по-раздразнителни и напрегнати. Някои от мъжете се оплакват от чести промени в настроението. При някои мъже промените в настроението водят до проблеми със съня и в някои случаи може да се стигне до инсомния.

Промяна в сърдечния ритъм

Усещането на ускорен сърдечен ритъм е често оплакване при пациентите с хипертиреоидизъм. Някои от мъжете освен това усещат прескачания на сърцето или сърдечни палпитации. В някои случаи сърдечният ритъм може да се ускори над 100 удара в минута. При по-възрастните пациентите тези сърдечни промени могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

Гастроинтестинални проблеми

Проблемите с храносмилането са чести при пациентите с хипертиреоидизъм. Обикновено се наблюдава засилена активност на стомашния тракт и често се стига до оплаквания от диария.

Други симптоми

Някои от другите по-често срещани симптоми при хипертиреоидизъм са:

  • повишено потене;
  • повишена чувствителност на топлина;
  • мускулни потрепвания;
  • умора.

По-рядко срещани симптоми при мъже с хипертиреоидизъм са: загуба на коса, повръщане, повишена продукция на сълзи.

С влошаването на състоянието на пациентите и симптомите се влошават. В началото на заболяването симптомите в някои случаи може да не бъдат забелязани от пациентите, да бъдат дискретни и трудни за интерпретация. Важно е да наблюдавате теглото си, сърдечния си ритъм и да следите за подуване в областта на шията.

Хипертиреоидизмът е лечимо заболяване. С правилните медикаменти и начин на живот пациентите могат да продължат да водят нормален живот и да изпълняват ежедневните си задължения. Ако обаче симптомите на заболяването бъдат пренебрегвани и пациентите не следват схемата на лечение хипертиреоидизмът може да доведе до сериозни здравословни усложнения. С напредването на времето заболяването може да доведе до мускулна слабост и развитие на остеопороза и повишена костна чупливост.

Прочетете за:
Хипертиреоидизъм