Начало / Мъжко здраве / Симптоми на хронични бъбречни заболявания при мъжете

Симптоми на хронични бъбречни заболявания при мъжете

ян. 8, 2014

Бъбречните заболявания се характеризират с натрупване на отпадни продукти и течности в тялото, като това се дължи на смъртта на част от нефроните, които са основната структура, изграждаща бъбреците. Бъбречните заболявания често се наричат „тихи“ болести, защото най-често няма алармиращи признаци, които да сочат наличието на заболяване.

С времето функцията на бъбреците постепенно се влошава и може да се стигне до терминална бъбречна недостатъчност. Ако обаче заболяването бъде открито в ранен стадий и бъде приложено адекватно лечение бъбреците могат да функционират нормално дълго време. Някои от по-честите причини за развитие хронични бъбречни заболявания при мъжете са:

  • високо кръвно налягане;
  • високи нива на кръвната захар;
  • бъбречни инфекции (пиелонефрит);
  • стесняване на бъбречната артерия и нарушаване на нормалното кръвоснабдяване на бъбреците;
  • дълготрайна употреба на медикаменти, чийто нежелан страничен ефект е увреждане на бъбреците, като например нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Какви са симптомите на хронични бъбречни заболявания?

Промени във външния вид

При бъбречните заболявания, често се наблюдава промяна в теглото например или увеличаване на окосмяването на нетипични места. В някои случаи пациентите могат да се оплакват от неприятен телесен мирис.

Обриви по тялото

Много често пациентите с бъбречни заболявания се оплакват от появата на обриви по различни части на тялото, които най-често са сърбящи. Сърбежът се дължи на факта, че бъбреците не успяват да премахнат отпадните продукти от тялото и тяхното натрупване води до дразнене на тъканите и като резултат сърбеж.

Отоци

За бъбречните заболявания появата на отоци е изключително характерен симптом. Обикновено в началото отоците са основно около очите и най-често се наблюдават рано сутрин, след ставане от сън. С напредване на заболяването отоци могат да се срещнат и по други части от тялото.

Болка в поясната област

Болката в тази област обикновено е индикатор за бъбречни проблеми. Ако забележите, че болката не намалява с времето, а е постоянна или дори се увеличава това може да е сигнал за сериозен проблем с бъбреците и е нужно да се консултирате с лекар. Много често поясната болка може да се дължи на наличието на камък в бъбрека.

Еректилна дисфункция

Пациентите с хронични бъбречни заболявания често се оплакват от ниско либидо. В резултат на бъбречното заболяване обикновено пациентите стават летаргични, чувстват се изморени и често нямат желание за сексуална близост с партньора си. Проблемите с ерекцията са също индикатор за възможно бъбречно заболяване.

Летаргия

Натрупването на отпадни продукти в кръвообращението в резултат на нарушената функция на бъбреците може да стане причина за чувство на обща слабост и летаргия, които са едни от характерните за бъбречните заболявания симптоми. Освен това пациентите често се оплакват от липса на апетит.

Прочетете за:
По-чести заболявания на бъбреците