Ингвинална херния е налице, когато коремни органи, покрити с париетален перитонеум преминат през слабо място на коремните мускули. Образувалата се подутина може да бъде съпроводена с изпитване на болка от мъжете при кашляне, кихане или повдигане на тежки предмети.

Ингвиналната херния по принцип не е животозастрашаващо състояние. Но тя не може да се излекува от само себе си и ако дълго време мъжът игнорира проблема може да се стигне до сериозни усложнения. Затова в повечето случаи се извършва хирургична намеса и възстановяване на дефекта.

Какви са симптомите при ингвинална херния?

В някои случаи мъжете могат да нямат никакви оплаквания и хернията да бъде установена при профилактичен преглед, за учуда на мъжа. В повечето случаи подутината е видима и мъжът може да я забележи и усети. Подутината, която се оформя при херния се забелязва по-добре при изправена позиция или при кашлянне и кихане. В някои случаи мъжете могат да се оплакват от болка или неприятни усещания в областта, където се намира подутината.

При навеждане или повдигане на тежки предмети мъжете могат да изпитват болка и дискомфорт. Ако пролабиралата тъкан достигне до скротума може да се наблюдава оток на тестисите.

В легнала позиция пролабиралата тъкан може лесно да бъде върната с лек натиск. В някои случаи може да има оток около хернията и в такъв случай е подходящо прилагането на ледени компреси в областта.

Какво представлява инкарцерираната херния?

Това е херния, при която преминалите през мускулите тъкани не могат да бъдат върнати с прилагането на лек натиск. Това състояние е опасно, защото тъканта, която се намира в херниалната торбичка може да не получи достатъчно кръв. Нужна е хирургична намеса, с която да се възстанови кръвообращението към затиснатото черво.

Какви са симптомите при инкарцерирана херния?

 • гадене и повръщане;
 • температура;
 • ускорена сърдечна дейност;
 • внезапна болка, която с времето се усилва;
 • промяна на цвета на херниалната торбичка.

Как да се предпазите от ингвинална херния?

Ето някои съвети, с помощта на които може да се предпазите от развитието на ингвинална херния:

 • поддържайте здравословно телесно тегло;
 • упражнявайте се редовно, за да усилите силата на коремните си мускули;
 • пазете се от силно разтягане на мускулите по време на дефекация и уриниране;
 • избягвайте вдигането на тежки предмети.

Ако забележите появата на подуване в областта на слабините задължително се консултирайте с лекар, който да оцени вашето състояние. Незабавна хирургична намеса е нужна при промяна на цвета на кожата  на херниалната торбичка, която може да стане червена или тъмно виолетова. Тази промяна на цвета на кожата е признак за нарушено кръвоснабдяване на засегнатия участък.

Прочетете за:
Ингвинална херния

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!