Начало / Мъжко здраве / Симптоми на рак, които мъжете не трябва да игнорират

Симптоми на рак, които мъжете не трябва да игнорират

май 21, 2013

Ракът може да ви сполети изневиделица, когато най-малко очаквате. Ако обаче сте наблюдателни и редовно следите вашето здравословно състояние, може навреме да откриете заболяването и то да няма сериозни последици върху вашето здравословно състояние. Мъжете са известни със своето нежелание да посещават лекарския кабинет, но е препоръчително веднъж годишно поне да си правят профилактични прегледи и да проследяват своето здравословно състояние.

Ето и някои симптоми, за които мъжете трябва да следят:
– Промяната в перисталтиката може да бъде симптом на рак на дебелото черво, който е изключително чест при мъжете. Ако забележите кръв в изпражненията си или имате необяснима диария е добре да се консултирате с лекар, който да оцени вашето състояние. Запекът не е толкова харектерен за рака на дебелото черво, но все пак трябва да бъде доуточнен.

– Повечето хора смятат, че ракът на гърдата се среща само при жените, но това не е така. И при мъжете може да има разрастване на маса в областта на гърдите, която да индицира развитие на раково образувание.

– С напредването на възрастта всички хора все по-често започват да се оплакват от болки в различни части на тялото. Но болката, колкото и лека да е може да бъде симптом на някакъв вид раково образувание. В повечето случаи болките се дължат на някаква друга причина, но е препоръчително да посетите лекар ако се оплаквате от болка, която продължава повече от месец.

– Ракът на тестисите е особено чест при мъжете на възраст между 20 и 39 години. Затова и специалистите съветват мъжете в тази възрастова група да се изследват рутинно всяка година с цел превенция на ракът на тестисите. Всяко подуване или напипване на бучка  в областта на тестисите трябва да бъде доуточнено и изследвано.

– Ако забележите подуване или бучка в областта на лимфните възли на подмишницата или някъде другаде по тялото това може да бъде симптом на някакво заболяване. В повечето случаи подуването на лимфните възли е признак на инфекция. Ако няма налична инфекция може да се наложи биопсия на подутия лимфен възел.

– Ако се оплаквате от необяснимо покачване на температурата е нужно да се консултирате с лекар. По-често температурата е признак за инфекция или пневмония или друго заболяване на дихателните пътища.

– Необяснимата загуба на тегло също може да бъде индикатор на раково заболяване. Ако човек загуби повече от 10% от телесната си маса за период от 3 до 6 месеца е нужно да се консултира с лекар, който да открие причината за необяснимото отслабване.

– Кашлицата е чест симптом при простуди, грип и алергии. В някои случаи може да бъде странична реакция в резултат на употреба на някои медикаменти. Но продължителната кашлица повече от 4 седмици не трябва да бъде игнорирана. Продължителната кашлица може да бъде симптом на хроничен бронхит, гастроезофагеален рефлукс и в някои случаи и рак.