Начало / Мъжко здраве / Симптоми на рак на костите при мъжете

Симптоми на рак на костите при мъжете

мар. 4, 2013

Ракът на костите е често срещан при мъжете. Скорошни изследвания са установили, че той е по-чест при мъжете, отколкото при жените. Често симптомите при това заболяване са нехарактерни и се бъркат с други заболявания и това води до забавяне на правилната диагноза и до по-висока смъртност.

Някои от по-честите симптоми при ракът на костите при мъжете са:

Болка. Без съмнение болката е най-честият симптом при всички видове костен рак. Няма значение дали ракът е първичен или вторичен. Раковите клетки може да оказват напрежение върху тъкани, изграждащи костите или нерви минаващи в близост и това да доведе до сериозна болка. Най-честите зони с болка са краката, гръбначния стълб, ребрата. Болката може да се засилва през нощта или при извършването на някаква дейност.

Подуване на костта. Подуването в засегнатата област е също характерен симптом за рака на костите. Такова подуване може да се появи и след като се ударите по-силно, но подуването на областта не изчезва, въпреки използването на медикаменти. Ако подутината не изчезне в продължение на 1-2 седмици е добре да се консултирате с лекар.

Необяснима загуба на тегло и апетит. Мъжете често съобщават дори, че ако се хранят нормално или дори повече от нужното не успяват да качат килограми, а дори обратното тяхната телесна маса намалява. Освен това те се чувстват по-уморени и отпаднали от обикновено.

Лесна чупливост на костите. Раковите клетки разрушават костната тъкан и това води до изтъняване на костите. Пациентите с рак на костите започват да усещат болка и слабост в костите при по-голямо напрежение. В някои случаи дори може да се стигне до фрактури при по-обикновени дейности, които при здрав пациент не биха причинили увреда.

Температура, гадене, повръщане. Тези симптоми са нехарактерни и не могат да се използват за поставяне на диагноза, но се срещат при някои от пациентите.

Как се поставя диагнозата рак на костите?

Първо вашият лекар ще ви разпита подробно, ще се осведоми за предишни заболявания, как са започнали симптомите на сегашното заболяване при вас. Важно е също да се установи дали във вашия род има хора с подобни заболявания. След това ще ви бъдат назначени някои образни изследвания -рентген, скенер, ядрено магнитен резонанс. В някои случаи може да се направи биопсия за по -нататъшно установяване на типът рак.

Прочетете за:
Тумори на костите