Начало / Мъжко здраве / Скрининг тестове за рак на простатата

Скрининг тестове за рак на простатата

сеп. 25, 2013

простата

Скрининг тестовете за рак на простатата имат за цел откриване на заболяването в ранен етап, когато все още шансовете на пациента са по-големи. Те се извършват на редовни интервали от време. В момента има два основни метода, с които може да се прави скрининг на рака на простатата. Единият от тях се нарича дигитално ректално изследване, а другият е кръвен тест за установяване нивата на простатноспецифичния антиген.

Дигитално ректално изследване

Ректалното изследване е профилактична процедура, която е препоръчително да се извършва веднъж годнишно. При нея лекарят първо си слага ръкавици и намазва показалеца си с вазелин и след това поставя показалеца си в ректума на мъжа, за да може да прецени дали има разрастване на абнормни маси около простатата на мъжа. Освен това с това изследване лекарят може да определи структурата и големината на простатата и може да прецени дали има някакви промени. Разбира се това изследване не е напълно точно и в някои случаи могат да бъдат изпуснати пациенти с рак на простатата.

Простатноспецифичен антиген

Този кръвен тест има за цел да открие дали има повишени нива на простатноспецифичния антиген (ПСА). Този антиген всъщност представлява протеин, който се произвежда от раковите клетки, които се развиват в простатата. Рискът от рак на простатата нараства с увеличаването на нивата на простатноспецифичния антиген. Високите нива на този антиген обаче не винаги са индикация за рак на простатата. Някои доброкачествени новообразувания на простатата също могат да повишат неговите нива. Така в някои случаи може да бъде поставена погрешна диагноза. Като цяло мненията относно полезността на кръвния тест за изследване на простатноспецифичния антиген са противоречиви.

Други допълнителни скринингови изследвания, които се използват при пациенти, при които вече са извършени предишните два теста и са открити някакви аномалии са:

Биопсия и ултразвук на простатната жлеза

При ултразвука в ректума на пациента се поставя тънка тръба, която възпроизвежда високочестотни вълни, които спомагат за изобразяването на простатата и откриването на абнормни маси. При биопсията се взима малко късче от простатната жлеза, което се третира със специфични разтвори и след това под микроскоп се търсят характерни ракови клетки.

Цистоскопия

Цистоскопията е метод, с който може да се оцени състоянието на пикочния мехур и уретрата. При него през уретрата се вкарва малка тръба с помощта на която се търсят абнормни маси или промяна в устройството на пикочния тракт, които могат да съпътстват рака на простатата.

Ядрено-магнитен резонанс

Ядреномагнитния резонанс се използва за отграничаването на доброкачествени от злокачествени новообразувания. При това изследване се използват радиочестотни вълни и магнитно поле, с помощта на които се получава образът на простатната жлеза и близкоразположените лимфни възли.

Прочетете за:
Рак на простатата
Простатен специфичен антиген