Начало / Мъжко здраве / Смущаващи мъжки проблеми

Смущаващи мъжки проблеми

мар. 10, 2015

Мъжете са си мъже. За да преодолеят всички изпитания, пред които ги поставя ежедневието се нуждаят от силен характер и увереност. Но как да са уверени, когато им се налага да живеят със смущаващ проблем. Има някои мъжки проблеми, които силно могат да понижат самочувствието на мъжете. Някои от тях са:

  • Окосмяване по гърба

През първите 20-30 години от живота на мъжа рядко се наблюдава окосмяване по гърба. Но след това мъжете могат да забележат постепенно окосмяване в тази област, което за някои от тях може да бъде много смущаващо и притеснително. Този проблем е особено неприятен за мъжете през лятото, когато те посещават басейни или ходят на почивка край морето. Някои прибягват до кола маска, но този метод решава проблема само за известно време, след което космите отново порастват.

  • Бирено коремче

Много мъже се оплакват от този проблем. Не само консумацията на бира обаче може да доведе до увеличаване на талията на мъжа. Натрупването на мазнини в областта на корема повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова, както жените, така и мъжете трябва да внимават с какво се хранят и да не прекаляват с мазните храни и сладкишите.

  • Повишено потене

Медицинския термин, който се използва при повишено потене е хиперхидрозис. Както високите температури, така и силните емоции могат да предизвикат потене, но мъжете, страдащи от хиперхидрозис могат да се потят дори и при ниски температури и дори докато си почиват. Има някои медицински състояния, които могат да доведат до повишено потене, като например диабет, треска, инфаркт, затлъстяване.

  • Една вежда

Същите хормони, които карат брадата ви да расте могат да станат причина и за повишено окосмяване в областта на веждите и да изглежда сякаш имате една вежда. Това е най-честата причина, поради която мъжете се подлагат на електролиза. Това е процедура, при която се използват слаби електрически вълни, които имат за цел да унищожат космените фоликули. Друг начин за справяне с проблема е епилацията и оформянето на веждите, но те трябва да се повтарят на всеки 5-6 седмици.

  • Оплешивяване

Болезнената истина е, че повечето мъже на възраст над 35 години забелязват, че косата им е станала по-тънка, а след 50 годишна възраст голяма част от тях и оплешивяват. Най-често косата започва да изтънява около челото. За да подобрите гъстотата на косата си може да използвате някои продукти, които могат да ви бъдат препоръчани от специалисти. Някои мъже прибягват и до присаждане на коса.

  • Далтонизъм

Далтонизмът е доста по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Най-често това състояние се предава генетично, като генът се съдържа в Х-хромозомата, която мъжете получават от своите майки. Най-често мъжете бъркат червения и зеления цвят. Няма специфично лечение на това състояние, но пациентите могат да бъдат обучени как проблемът да не влияе на тяхното всекидневие.

  • Хъркане

Хъркането е един от лесните начини да нарушите съня на партньора си. В повечето случаи то не е вредно, но нарушава качеството на съня и на двамата партньори. Хъркането може да бъде признак и на сънна апнея, което е по-сериозно състояние, което се нуждае от лечение.

  • Неприятна телесна миризма

Мъжете имат силна телесна миризма, която става още по-отчетлива след физическо натоварване. Причината за това не е в потта, а в бактериите, които се заселват на местата, където тя се отделя, особено в областта на подмишниците. Може да намалите количеството на бактериите чрез редовно миене и използването на дезодоранти. Освен това, ако сте от хората със силна телесна миризма е препоръчително да избягвате консумацията на чесън и лук, които допълнително могат да засилят миризмата.

Прочетете за:
Андрогенна алопеция