Начало / Мъжко здраве / Сперма с лошо качество може да е сигнал за здравословни проблеми

Сперма с лошо качество може да е сигнал за здравословни проблеми

дек. 12, 2014

Дефектните сперматозоиди в спермата се свързват с редица здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни, кожни и ендокринни заболявания, показва ново проучване.

Според специалистите влошеното качество на спермата не е причина за тези проблеми, а по-скоро рефлектира върху цялостното здравословно състояние.

Качеството на спермата се влошава при наличие на дефектни сперматозоиди, като най-често се наблюдава намален брой или намалена подвижност на сперматозоидите.

Има много фактори, които могат да бъдат причина за безплодие при мъжа. Възможно е например медикаментите, използвани за лечение на артериална хипертония да са причина за проблемите със спермата.

Генетичните фактори също играят роля. Около 10 % от гените на мъжа са свързани с продукцията на сперматозоиди, като е възможно някои от тези гени да повлияват и функцията на други органи.

В проучване, публикувано в сп. Fertility and Sterility учени са сравнили здравословното състояние на мъже, които са имали дефектни сперматозоиди с това на мъже без такива проблеми.

Учените са установили, че 44 % от мъжете с влошено качество на спермата са имали и други проблеми, като например високо кръвно налягане, кожни, ендокринни и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това колкото повече здравословни проблеми са имали мъжете, толкова по-тежки са били проблемите със спермата.

Авторите на проучването са анализирали здравните досиета на повече от 9000 мъже на възраст между 30 и 50 години, които са имали фертилни проблеми. При почти половината от мъжете тези проблеми са се дължали на абнормна сперма.

Това проучване показва колко важно е цялостното здраве, тъй като има корелация между редица заболявания и продукцията на сперматозоиди.

Специалистите съветват хората да водят здравословен начин на живот, да спортуват, да избягват тютюнопушенето и алкохола, а също така да приемат по-малко медикаменти, защото те също могат да бъдат причина за увреждане на сперматозоидите.

Прочетете за:
Азооспермия – липса на сперматозоиди в спермата
Гъста сперма – причини

Последни публикации