Начало / Мъжко здраве / Сперматоцеле – киста на надсеменника

Сперматоцеле – киста на надсеменника

авг. 5, 2015

Сперматоцелето е състояние, при което има разрастване на абнормна торбичка в областта на епидидима (надсеменника) – малката тръбичка, която е разположена над тестисите и събира и транспортира спермата. Обикновено сперматоцелето е доброкачествено образувание и рядко е болезнено. Това състояние се нарича още сперматична киста. То е често срещано при мъжете.

Какви са причините за сперматоцеле?

Точната причина за развитие на сперматоцеле е неизяснена. Учените все още правят проучвания в тази насока. То може да се дължи на блокиране на тръбичките разположени в главата на епидидима. Травмата или възпалението в тази област също могат да спомогнат за развитието на сперматоцеле.

Какви са оплакванията на пациентите?

Често сперматоцелето не се съпровожда от характерни оплаквания. Мъжете могат да напипат малка бучица над тестиса си от едната страна на скротума. В други случаи пациентите могат да забележат подуване на целия скротум. Ако сперматоцелето нарасне достатъчно пациентите могат да се оплакват от:

  • болка или дискомфорт в засегнатия тестис
  • чувство на тежест в тестиса, където се е развило сперматоцелето
  • зачервяване на кожата на скротума.

Тъй като много често сперматоцелето няма характерни симптоми то може да се открие по време на профилактичен урологичен преглед или у дома ако мъжете проверяват тялото си за някакви промени. Добре е да посетите лекар ако забележите появата на бучка в областта над тестисите, защото освен сперматоцеле, причината за развитието на бучка в тази област може да бъде много по-сериозна, като рак на тестисите например.

Как се поставя диагнозата?

За поставянето на диагнозата пациентите задължително трябва да бъдат прегледани от специалист – уролог. В някои случаи той може да назначи изпълняването на някои допълнителни диагностични тестове:

  • трансилюминация – с помощта на светлина, насочена към скротума лекарят може да прецени дали масата в бучката е течност, което ще индицира сперматоцеле или е твърда, което е белег за по-сериозно състояние.
  • ултразвук – ако с помощта на трансилюминация лекарят не успее да постави диагноза, той може да прибегне до ултразвук. При това изследване се използват високочестотни звукови вълни, с помощта на които се получава образ на изследваната област. С ултразвуковото изследване лекарите могат да изключат възможността за рак на тестисите или други причини за подуване в областта на скротума, освен сперматоцеле.

Какво е лечението?

Въпреки, че сперматоцелето в повечето случаи няма да изчезне от само себе си в голяма част от случаите то не се нуждае от специфично лечение. Ако изпитвате болка лекарят може да ви предпише, болкоуспокояващи медикаменти, като например Ибупрофен, Ацетаминофен.

За отстраняване на бучката може да бъде извършена процедура, наречена сперматоцелектомия. След процедурата известно време пациентите трябва да носят бандаж.