Инжектирането на тестостерон веднъж месечно блокира временно продукцията на сперматозоиди и може да се използва за контрацепция при мъжете, показва ново проучване.

Учени от Националния изследователски институт за семейно планиране в Пекин, Китай са провели проучване, в което са участвали 1045 мъже на възраст между 20 и 45 г.

Всички те са имали поне едно дете през последните две години, а партньорките им са били на възраст между 18 и 38 г., без репродуктивни проблеми.

Веднъж месечно на участниците е бил инжектиран тестостерон. След шест месеца повечето мъже са имали много нисък брой сперматозоиди в спермата. Проучването е продължило две и половина години.

Не са наблюдавани сериозни странични ефекти. Броят на сперматозоидите се е възстановил до нормален 200 дни след спиране на инжекциите.

В края на проучването процентът на забременелите жени е 1,1, което е много добър резултат.

Никой метод не е 100 % ефективен. Между 1 и 2 % от жените, вземащи хормонални контрацептиви забременяват.

Това проучване показва, че хормоналната контрацепция при мъжете може да стане възможна, но са необходими още изследвания, за да се потвърди безопасността и ефикасността на метода.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!