Начало / Мъжко здраве / Трансмазнините влошават паметта на мъжете

Трансмазнините влошават паметта на мъжете

ное. 20, 2014

Оказва се, че трансмазнините са вредни не само за сърцето, но и за мозъка. Ново проучване показва, че повишената консумация на тези мазнини влошава паметта на мъжете в активна възраст.

Трансмазнините се получават в резултат на процес, при който се добавя водород към течни растителни масла с цел да станат по-твърди. Наричат се още частично хидрогенирани масла.

Храни, богати на трансмазнини са: маргарин, пържени картофи, бисквити, вафли и други сладкиши, пуканки, чипс, сметана и др.

Учени от Калифорнийския университет, Сан Диего са проучили хранителните навици и способността за запаметяване на 1000 здрави мъже на възраст под 45 години.

На всички участници в проучването са били показани последователно 104 карти, на които е била записана по една дума. Те е трябвало да определят дали думата, която виждат на картата е нова или вече се повтаря.

Освен това участниците са отговаряли на въпроси, целящи да определят какво количество трансмазнини са консумирали дневно.

Учените са установили, че мъжете, които са приемали най-много трансмазнини са се справили най-лошо на теста за изследване на паметта. Консумацията на всеки допълнителен грам трансмазнини дневно е довело до 0.75 по-малко познати думи. Мъжете, които са изяждали най-много трансмазнини (по 15 г дневно) са познали 11 думи по-малко, в сравнение с останалите участници.

Защо трансмазнините влошават паметта? Според авторите на проучването вероятно значение има оксидативния стрес и възпалението в мозъка. Оксидативния стрес уврежда кръвоносните съдове, което води до нарушено кръвоснабдяване на мозъка. Настъпва увреждане и смърт на нервни клетки. Клетъчната смърт предизвиква възпаление, което също води до влошаване на когнитивните способности.

Трансмазнините са известни като най-лошите мазнини, тъй като те повишават нивото на „лошия“ холестерол (LDL) и понижават „добрия“ холестерол (HDL), увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт, някои видове рак.

Проучването е представено на годишната среща на американската кардиологична асоциация в Чикаго.