Меню

Редовната физическа активност подобрява качеството и количеството на спермата.

Учени от Университета на Кордоба в Испания са установили, че мъжете, които спортуват редовно имат по-подвижни сперматозоиди и с по-добра морфология в сравнение с мъжете, които водят заседнал начин на живот.

Според авторите на проучването упражненията подобряват нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH), лутеинизиращия хормон (LH), тестостерона и кортизола в организма, и стимулират сперматогенезата.

Учените са установили обаче, че мъжете, които участват в екстремни спортове имат по-лошо качество на спермата в сравнение с мъжете с нормална физическа активност.

Предишно проучване е показало, че влошените качества на сперматозоидите в резултат на затлъстяване могат да се подобрят чрез диета и спорт.

Известно е, че затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола понижават фертилитета както при мъжете, така и при жените.

Необходими са още проучвания, които да установят механизма, по който физическата активност подобрява качеството на спермата.

Проучването е публикувано в European Journal of Applied Physiology.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!