Начало / Мъжко здраве / Видове травми на тестисите

Видове травми на тестисите

юли 22, 2014

Тестисите при мъжете са разположени в кожна торбичка извън тялото, наречена скротум. Поради тяхното положение те лесно могат да се наранят при различни дейности и травмите на тестисите са често срещано явление. Имайки предвид важното значение на тестисите за оплодителните способности на мъжа е важно нараняванията в тази област да се лекуват бързо и адекватно.

Какви могат да бъдат причините за травма в тази област?

Според механизма, по който става нараняването на тестисите травмите могат да бъдат разделени по следния начин:

  • руптура – при нея има разкъсване на тъканите, които изграждат и обвиват тестисите.
  • контузия – при този вид нараняване има разкъсване на кръвоносни съдове, което води до кръвоизлив и кръвонасядане в областта на тестисите.
  • торзия – при извиване на торбичката, която обгражда тестисите може да се наруши тяхното кръвоснабдяване и това да доведе до нарушаване на тяхната функция.
  • дислокация – при някои наранявания тестисът може да бъде избутан от скроталната торбичка и да се разположи в коремната кухина или в други области близко до скротума. Този вид травма се среща често при инциденти с мотор.

Какви са симптомите при нараняване на тестисите?

Както повечето мъже знаят травмите в тази област са съпроводени с доста силна болка. В някои случаи болката може да се разпространи и към корема. Други често срещани симптоми при този тип наранявания са:

  • гадене и повръщане
  • посиняване на скротума
  • подуване на скротума
  • поява на кръв в урината
  • затруднено и болезнено уриниране
  • повишаване на температурата.

Как се диагностицират травмите на тестисите?

Важно е мъжете с наранявания в тази област задължително да се консултират със специалист, който да прецени какво по вид точно е нараняването и какво е необходимото в случая лечение. По-сериозните наранявания могат да доведат до загуба на тестис, което за един мъж е много стресиращо и освен това застрашава шансовете му да има свои деца. Навременната лекарска помощ значително снижава усложненията.

С помощта на някои образни изследвания като ехограф и ядрено-магнитен резонанс може да се добие по-добра представа в каква степен са увредени тестисите и доколко е запазено тяхното кръвоснабдяване.

Какво е лечението?

В зависимост от това колко сериозна е травмата се определя и видът на лечението. В някои случаи е достатъчно пациентите да прилагат лед върху нараненото място, да носят бандаж за известен период от време и да приемат антибиотици за предпазване или лечението на насложена инфекция.

В други случаи е нужна хирургична намеса с премахване на част или целият увреден тестис. Ако по време на инцидента се е нарушила целостта на скротума може да се наложи хирургът да отстрани част от кожата и да възстанови дефекта с вземане на кожа от други части на тялото.

Прочетете за:
По-чести заболявания на тестисите

Последни публикации