Меню

Високите нива на холестерол и триглицериди в кръвта на мъже, претърпели оперативно лечение на рак на простатата може да повишат риска от повторна поява на заболяването, твърдят американски учени.

Те са провели проучване сред 843 мъже, на които е била отстранена простатата, след като са били диагностицирани с простатен карцином. Целта на проучването е била да се установи какво влияние оказват повишените липиди в кръвта върху заболяването. Никой от участниците в проучването не е приемал статини преди оперативното лечение.

Мъжете са били проследени в продължение на пет години, като през този период при 263-ма от тях е настъпил рецидив на заболяването.

Резултатите от проучването са показали, че участниците с високи триглицериди и холестерол са имали по-голяма вероятност от възвръщане на заболяването.

325 мъже, участвали в проучването са имали висок холестерол, а 263 – повишени триглицериди. При мъжете с високи триглицериди риска от рецидив е бил 35 % по-висок в сравнение с мъжете с нормални стойности на триглицериди.

Повишаването на общият холестерол с 10 mg/dL над 200 mg/dL е довел до повишаване на риска от рецидив на рака на простатата с 9 %.

Според авторите на проучването, публикувано в сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention контролирането на липидите в кръвта се оказва важно не само за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, но и за прогресирането на рака на простатата.
Нормализирането на повишените липиди може да понижи риска от повторна поява на заболяването.

Нивото на холестерола в кръвта може да се повлияе чрез диета и медикаменти, наречени статини.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!