Меню

Наднорменото тегло може да доведе до увреждане на сперматозоидите, вероятно защото повишената мастна тъкан в областта на гениталиите, нагрява тестисите.

Учени от Университета в Абърдийн (Великобритания) са изследвали спермата на над 2000 мъже от двойки, имащи проблем със зачеването.

Мъжете били разделени на четири групи, според техния индекс на телесна маса (BMI).

Резултатите показали, че мъжете с BMI над 25 имали по-малко количество сперма и по-висок брой абнормни сперматозоиди, в сравнение с останалите.

Между четирите групи мъже не се установили значителни различия по отношение на броя на сперматозоидите и тяхната подвижност.

Влошеното качество на спермата вероятно се дължи на различни хормонални нива при мъжете със затлъстяване, на затоплянето на теститсите от повишената мастна тъкан или на диетата, довела до наднормено тегло.

Препоръчва се на мъжете със затлъстяване, които искат да имат дете първо да се опитат да редуцират теглото си.

Оптимизирането на телесното тегло ще доведе до подобряване на качеството на спермата и на здравословното състояние като цяло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!