Начало / Мъжко здраве / Заушка и стерилитет у мъжа

Заушка и стерилитет у мъжа

мар. 18, 2024

заушка и стерилитет у мъжа

Каква е връзката между заушка и стерилитет у мъжа?

Заушката (паротит) е заразно заболяване, причинено от вируса на паротит. Протича главно с оток на околоушните жлези и фебрилитет. Могат обаче да се засегнат и редица други органи – нервна система, тестиси, яйчници, панкреас, рядко, сърце, бъбреци и др.

Засягане на тестисите при заушка – паротитен орхит

Възпаление на тестисите (орхит) настъпва при около 30 % от всички случаи на заушка при мъже след пубертета. Най-често орхитът е едностранен, но може да се засегнат и двата тестиса в 10 до 30% от случаите.

Паротитният орхит обикновено се проявява около седмица след началото на паротита, когато отока на околоушните жлези е спаднал. Развива се остро с повишаване на температурата, втрисане, главоболие, гадене, повръщане. Още в първия ден тестисът отича силно и се подува. Появяват се болки в тестиса. Кожата на скротума е зачервена, опъната и топла. В 85 % от случаите има възпаление и на епидидима – паротитен епидидимоорхит.

По време на острата фаза ендокринната функция на тестисите се променя, например, намаляват нивата на тестостерона. В някои случаи се установяват и повишени нива на лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Острите симптоми преминават за около 4 дни.

Усложнения при паротитен орхит

Атрофия на тестисите може да възникне при 30 до 50 % от пациентите със засегнати тестиси при заушка. Установява се намаляване на размера на тестисите. Намаляват сперматогенните клетки, от които произлизат сперматозоидите. Наблюдават се аномалии в броя на сперматозоидите, тяхната подвижност и морфология. Рядко обаче понижението на сперматозоидите е достатъчно голямо, за да причини безплодие.

  • стерилитет

Може ли заушката да причини стерилитет при мъжете? Рядко мъжете, прекарали паротитен орхит след пубертета може да страдат от безплодие. Това е възможно само в случаите на двустранен орхит с атрофия на тестисите. Понижен фертилитет обаче може да има при пациенти без признаци на атрофия на тестисите.

  • рак на тестисите

Мъжете, прекарали паротитен орхит имат по-висок риск от развитие на рак на тестисите.

Как се диагностицира паротитен орхит?

Диагнозата се основава главно на клиничните симптоми. Орхитът се проявява с подути и болезнени тестиси. Чрез ултразвуковото изследване се установява ниска ехогенност, хиперваскуларност и увеличен обем на тестисите и епидидима. Урокултура е необходима, за да се изключи бактериална инфекция.

Окончателната диагноза паротитен орхит се основава на лабораторните изследвания. Наличието на паротитния вирус в слюнката или урината може да се определи чрез PCR. Специфичните IgM и IgG антитела в кръвта могат да бъдат измерени чрез ELISA.

Какво е лечението на паротитен орхит?

Заушката е предимно самоограничаваща се инфекция и в момента няма налична специфична антивирусна терапия. Лечението на паротитен орхит обикновено включва почивка на легло, прилагане на студени или топли компреси върху тестисите, носене на поддържащо бельо, прием на аналгетици и противовъзпалителни лекарства срещу болка и треска. Използват се НСПВС за намаляване на болката и подуването на тестисите, но това не променя клиничния курс и не предотвратява последваща атрофия.

Превантивните мерки, като ваксинация срещу паротит, са от решаващо значение за намаляване на риска от орхит при заушка и неговите потенциални усложнения, включително безплодие.

Прочетете за:
Епидемичен паротит (заушка)