Начало / Отслабване / Кои витамини и минерали подпомагат метаболизма?

Кои витамини и минерали подпомагат метаболизма?

фев. 14, 2019

витамини и минерали подпомагат метаболизма

Свалянето на излишните килограми не е толкова лесно, колкото звучи. Има някои витамини и минерали, които могат да помогнат на тялото ви да функионира по-добре и да засилят метаболизма ви.

Добре балансираната диета може да ви осигури всички нужни хранителни вещества. Ако обаче се ограничавате в приема на храни, тогава добавянето на няколко добавки с витамини може да ви помогне да успеете със свалянето на килограми и да бъдете здрави в същото време. Ето и някои от витамините, които могат да подсилят метаболизма ви и да помогнат за по-бързото сваляне на килограми:

Витамини от група Б

Витамините от група Б са изключително важни за редица процеси в нашето тяло, включително и метаболизма. Тези витамини помагат за усвояването на въглехидратите, мазнините и белтъците от храната, която приемаме. В най-общи линии дефицитът на някои витамини от тази група ще забави метаболизма ви и ще затрудни свалянето на излишните килограми.

Витамини от група Б могат да се открият в най-разнообразни храни: бобови продукти, мляко, яйца, крехко месо, пълнозърнести продукти, картофи, банани.

Витамин Д

Витамин Д е абсолютно необходим за добра имунна система. Нашият организъм образува витамин Д основно под действието на слънчевите лъчи. За съжаление много хора прекарват все по-голяма част от времето си затворени вкъщи или живеят на места, където няма достатъчно слънчеви дни. Понякога е трудно да си набавите витамин Д от храната, която консумирате, затова и може да се наложи да приемате хранителни добавки.

Учените са забелязали, че при хората с наднормено тегло често може да се открие дефицит на витамин Д. Въпреки това ролята на този витамин в процеса на отслабване все още не е напълно изяснена.

Слънчевите лъчи са най-добрият начин тялото ви да синтезира витамин Д, но може да си го набавите и от някои хранителни източници, като например: сардини, риба тон, сьомга, яйчен жълтък, млечни продукти.

Йод

Хората, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза е много вероятно да срещат затруднения и при контрола на теглото. Йодът е често подценяван минерал, който има много голямо значение за доброто функциониране на щитовидната жлеза – пеперудообразна жлеза, разположена в областта на шията, чиято основна функция е да контролира метаболизма. За да функционира щитовидната жлеза тя трябва да си набавя достатъчно йод. Солта е обогатена с йод, но много хора преминават към морска сол или други по-модерни видове сол, които могат да не съдържат този толкова важен минерал.

Желязо

Желязото е част от молекулата на хемоглобина, който има функцията да пренася кислород до мускулите и всички други части на тялото, което им позволява да функционират правилно и да горят калории. Ниските нива на желязо водят до понижаване на енергията, липса на апетит, анемия и забавяне на метаболизма. Липсата на желязо води и до намален аеробния капацитет на нашите мускули и понижена издръжливост. Добри източници на желязо са крехките меса, тофу, бобови храни и спанак.

Витамин А

Много от хората по света страдат от дефицит на витамин А. Този мастноразтворим витамин е много важен за баланса на щитовидните хормони в нашето тяло. Както споменахме по-рано щитовидната жлеза и хормоните, които тя произвежда имат ключово значение в регулацията на метаболизма.

Витамин Ц

За витамин Ц се знае, че е много важен за имунната система, но по-малко хора знаят, че той спомага и за изгарянето на мазнини в нашето тяло. Той помага на тялото да се бори с оксидативния стрес, който може да доведе до покачване на теглото.

Може лесно да намерите най-различни хранителни добавки с витамин Ц. Освен това той се намира и в редица цитрусови плодове, чушки, ягоди, броколи и зеле.