Начало / Отслабване / Често задавани въпроси, свързани с отслабването

Често задавани въпроси, свързани с отслабването

дек. 8, 2016

отслабване

Едва ли има човек, който да не е спазвал някакъв вид диета през живота си в желанието си да постигне така желаните килограми. В този труден процес на отслабване неизбежно възникват най-различни въпроси, на някои от които може и да не успеете да си отговорите сами.

Някои по-често задавани въпроси, свързани с отслабването са:

Защо тренировките не помагат да се свалят излишните килограми?

По този въпрос учените все още са на различно мнение. Наистина, когато хората започнат да тренират по-интензивно те приемат повече храна, за да компенсират изгорените калории или като награда за свършените усилия. Друга истина е, че при тренировките се изгарят мазнини, но пък се увеличава мускулната маса, която тежи повече от мазнините.

Физическите упражнения могат да помогнат за сваляне на килограми ако бъдат комбинирани с прием на калории, които са по-малко от калориите, които горите с тренировките. Много често хората грешат в тези сметки и това може да стане причина за неуспех при отслабването.

Може ли да се свалят килограми само с диета?

Разбира се, че може да свалите килограми и само с ограничаване на храната, която консумирате, но ефектът няма да бъде продължителен и скоро отново ще си върнете свалените килограми. Експертите съветват диетата задължително да бъде комбинирана с физически тренировки, които ще засилят метаболизма ви, ще помогнат за изгарянето на мазнини и изграждане на мускулна маса, която да подобри вашата физическа издръжливост.

Кое е по-подходящо умерени тренировки или кратки и много интензивни натоварвания?

Няма правилен и грешен начин как да тренирате. Колко трябва да се движите зависи от целите, които сте си поставили и каква е предварителната ви физическа подготовка.

Ако водите заседнал начин на живот и не се движите достатъчно, тогава е най-добре да започнете с леки упражнения и постепенно да увеличавате натоварването.

Защо с напредването на възрастта все по-трудно се свалят килограми?

Възрастта е един от факторите, които влияе силно върху процеса на отслабване. С напредването на възрастта започваме да губим мускулна маса, която  е и основният консуматор на калории. Затова и упражненията с тежести, чиято цел е поддържането и изграждането на мускулна маса се препоръчват и при по-възрастни хора. Друга причина за затрудняването на отслабването при остаряване е факта, че с възрастта метаболизма започва постепенно да се забавя.

Защо е толкова трудно да свалите тези последни 5 килограма?

Колкото по-тежки сте, толкова по-лесно ще свалите килограми в началото. Когато един човек, водещ заседнал начин на живот започва да спазва диета и да се упражнява активно, първите няколко килограма се стопяват без да се усетите. Но с напредването на процеса на отслабване тялото ви свиква с количеството храна, което консумирате и с тренировките и започва да гори калории по-бавно, отколкото в началото. Не трябва да се обезкуражавате ако ви отнема повече време да свалите последните килограми, за да постигнете целта си. По- важното е да бъдете активни и да се чувствате добре в кожата си.