Начало / Отслабване / Как да свалите килограми докато кърмите?

Как да свалите килограми докато кърмите?

окт. 31, 2018

да свалите килограми докато кърмите

Кърменето и отслабването са две неща, които на теория изглеждат много прости и лесни за изпълнение, но реалността не е точно такава. Комбинирайте тези две задачи с всички нови задължения, които идват с появата на нов член от семейството. Едва ли е учудващо, че повечето нови майки се чувстват объркани и затрупани от прекалено много задачи. Въпреки всичко много от жените успяват да свалят част от натурпаните по време на бременността килограми, докато кърмят.

Безопасно ли е да се свалят килограми по време на кърмене?

Краткият отговор на този въпрос е да, безопасно е. При някои жени това настъпва без да полагат някакви сериозни усилия в тази насока, докато при други отнема повече време. Важно е обаче да обръщате внимание храната, която приемате да е достатъчно хранителна, за да помогнете на тялото ви да произвежда достатъчно кърма. През този период не се препоръчват хранителни режими с ограничаване на калорийния прием.

Кога да започнете да сваляте килограми?

Като цяло кърменето улеснява процеса на отслабване тъй като енергията, която се съхранява под формата на мазнини в тялото се използва за производство на кърма. Повечето експерти съветват да кърмите поне няколко месеца след раждането, тъй че не очаквайте някакви драматични промени веднага.

Това е бавен процес и може да отнеме 9-10 месеца да си върнете формата на тялото и килограмите преди да забраменеете. Най-здравословният начин да отслабнете е да го правите постепенно и едно от първите неща, които може да направите е да консумирате здравословни храни с ниско съдържание на мазнини.

Как да отслабвате, докато кърмите?

Изчакайте да минат поне 2 месеца след раждането

Дайте си поне 2 месеца време преди да започнете да мислите за отслабване. Помнете, че тялото ви има нужда да се адаптира към промените, които са настъпили в него и да се регулира процеса на образуване на кърма. Едва след това може да планирате как да си върнете формата.

Приемайте поне 1500-1800 калории дневно

Докато кърмите трябва да приемате поне 1800 калории дневно, за да има тялото ви достатъчно енергия и хранителни вещества да образува кърма. Едва след 5-6-ти месец, когато започнете да захранвате бебето с твърди храни и разредите кърменията може да помислите за ограничаване на калорийния прием. Важно е обаче да си осигурите балансирано и разнообразно меню, с което да си набавите всички нужни хранителни вещества. Съветът на експертите е да не сваляте повече от 0.5-1 килограм седмично.

Пийте достатъчно течности

Водата е жизнено важна за метаболитните процеси в нашето тяло и е препоръчително да пиете 2.5-3 литра вода дневно, особено докато кърмите. Ограничете консумацията на кофеинови и газирани напитки до минимум.

Започнете с физическите натоварвания

След като се възстановите от раждането може да започнете с леки физически натоварвания. Фокусирайте се върху аеробни или кардио упражнения. Започнете с кратки тренировки от не повече от 30 минути и постепенно може да увеличавате продължителността и натоварването. Освен тренировки се старайте да сте навън с бебето, колкото се може по-често. Свежият въздух и разходките ще се отразят благотворно, както на вас, така и на бебето.

Осигурете си достатъчно сън

Много от майките, които са родили наскоро се чувстват притеснени и не почиват достатъчно поради тази причина, но сънят е изключително важен. Старайте се да си почивате, винаги когато можете. Липсата на сън може да доведе до затруднения при сваляне на килограми и дори до наддаване на тегло.