Начало / Отслабване / Заболявания, при които е характерно отслабване на тегло

Заболявания, при които е характерно отслабване на тегло

апр. 18, 2016

отслабване

В днешно време медиите се съсредоточават основно върху проблема със затлъстяването на населението и много често се забравя, че внезапната загуба на тегло и отслабването понякога могат да бъдат признак на някои сериозни здравословни проблеми. Ако при вас се случи да отслабнете на тегло без да спазвате диета или да тренирате активно в началото може да се зарадвате и да не обърнете внимание. Но ако продължавате да отслабвате без да полагате усилия за това е препоръчително да се консултирате със специалист и да се изследвате дали няма някакъв здравословен проблем, който да е причината за това.

Някои от по-честите заболявания, които се характеризират с разко отслабване на тегло са:

  • Диабет

Диабетът е метаболитно заболяване, при което се наблюдават високи нива на кръвна захар или поради недостатъчност на хормона инсулин или поради това, че тялото не реагира правилно на действието на инсулина. По-честите класически  симптоми, по които може да разпознаете диабета са често уриниране, много силна жажда, голям апетит и значително и внезапно отслабване на тегло.

  • Свръхактивна щитовидна жлеза

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда повече от нужното количество щитовидни хормони. Наличието на излишък от тези хормони в тялото води до ускоряване на метаболизма, което от своя страна спомага за по-бързото изгаряне на калориите от приетата храна. Поради това често пациентите, страдащи от хипертиреоидизъм се оплакват от отслабване на тегло.

  • Туберкулоза

Туберкулозата е сериозно инфекциозно заболяване, което се дължи на бактериална инфекция. При това заболяване се засягат основно белите дробове, но могат да се увредят и други органи, като например бъбреците и мозъка. По-чести симптоми при туберкулоза са кашлица, понякога и с примеси на кръв, болки в гърдите, загуба на тегло, нощно изпотяване и повишаване на телесната температура.

  • Рак

При рак има неконтролирано разрастване на абнормни клетки навсякъде в тялото. Раков процес може да започне във всяка част на тялото. Симптомите и признаците при различните ракови заболявания могат да варират значително. Някои от по-честите оплаквания на пациентите са внезапна загуба на тегло, умора, необясними мускулни и ставни болки, нощно изпотяване, промени в моториката на червата и пикочния мехур.

  • ХИВ/СПИН

При ХИВ се уврежда имунната система и тялото ви не може да се бори и с най-леките инфекции. Пациентите с ХИВ могат да проявят симптоми доста късно след заразяване. Те се оплакват от подути лимфни възли, мускулни болки, повишаване на телесната температура, честа умора и загуба на тегло.