Начало / Отслабване / Засищащи храни, които ни помагат да отслабнем

Засищащи храни, които ни помагат да отслабнем

юни 8, 2018

засищащи храни

Това, с което се храним определя как се чувстваме. Много от нас правят грешката да избират храни, които не засищат глада и в същото време са калорични. За да поддържате теглото си в норма и в същото време да се чувствате сити и енергични е важно да избирате най-подходящите за тази цел продукти.

Ето и някои храни, които могат да ви заситят за по-дълго време и не са калорични:

Ябълки

Ябълките са продуктът номер едно, когато става въпрос за нискокалорични засищащи храни. Причината за това е пектинът, който се съдържа в този плод. Пектинът забавя леко храносмилането, което ще ви позволи да се чувствате сити за по-дълго време.

Сварени картофи

В миналото картофите бяха изключвани от всички диети за отслабване и бяха набедени за вредни, но истината е, че когато ги консумирате по правилния начин те няма да навредят на фигурата ви по никакъв начин. Сварените картофи са източник на редица витамини и минерали. Картофите са с високо съдържание на вода и въглехидрати и умерено количество фибри и протеини. В сравнение с други храни с високо въглехидратно съдържание картофите са много по-засищащи.

Яйца

Яйцата са също полезен и засищащ продукт. Повечето хранителни вещества се съдържат в жълтъка, включително антиоксиданти и лутеин, който е полезен за зрението. Яйцата са много добър източник на белтъци с идеално балансиран аминокиселинен състав. За закуска експертите препоръчват да включите 1 твърдо сварено яйце към менюто си вместо филия хляб или нещо друго тестено, защото яйцето ще ви държи сити много по-дълго време.

Овесени ядки

В днешно време овесените ядки са много популярен избор за закуска. Те са с ниско калорийно съдържание и са много добър източник на фибри. Освен фибрите, които се съдържат в овесените ядки и които ще спомогнат по-дълго време да не се почувствате гладни, фактът, че овесените ядки абсорбират много вода е другата причина те да засищат толкова добре и да са наистина подходящ избор за започване на деня.

Ядки

За похапване между храненията ядките са може би най-добрият избор. Орехите, бадемите, кашуто и други подобни видове ядки са богати на полезни мазнини, фибри и витамини. Когато избирате ядки най-важното е те да са сурови и да внимавате с количествата. Дневно не се препоръчва да се консумират повече от шепа ядки (10-15 на брой).

Зеленчуци

Зеленчуците са изключително хранителни и са страхотен източник на най-различни витамини и минерали. Те са с ниско калорийно съдържание, високо съдържание на фибри и вода, което спомага да се чувствате сити. Освен това е нужно време на зеленчуците да се сдъвчат и да се обработят от храносмилателния тракт.

Бобови храни

Бобовите продукти, като зелен фасул, боб, грах и леща имат впечатляващ хранителен профил. Те са богати на фибри и белтъци и в същото време не са много калорични. Те много лесно могат да бъдат използвани за направата на най-различни нискокалорични ястия.

Риба

Рибата е един от най-добрите източници на полезни белтъци и омега-3 мастни киселини. Според някои проучвания именно тези мастни киселини могат да повишат усещането за ситост. Опитайте се да включвате в менюто си рибни продукти поне 2 пъти седмично, за да се възползвате от техните полезни качества.