Начало / Отслабване / Разлика между идеално тегло и това, което ви прави щастливи

Разлика между идеално тегло и това, което ви прави щастливи

авг. 27, 2018

идеално тегло

С напредването на възрастта неимоверно започваме да качваме някой и друг килограм, а повечето от нас искат по възможност да тежат, колкото са тежали преди 20 години. Това обаче не винаги е постижимо дори и с редовни упражнения и здравословен хранителен режим. Този конфликт между очаквания и реалност не трябва да ви тревожи толкова много. Ако теглото ви е в нормалните за възрастта и ръста ви граници, не застрашава здравословното ви състояние и ви кара да се чувствате добре, то тогава няма повод за притеснение.  Въпросът е да не се прекрачва тънката граница между нормално и наднормено телесно тегло.

Здравословно ли е да сте с наднормено тегло?

Според публикуваната през 2013 година статия в списанието на Американската медицинска асоциация, хората, които тежат с приблизително 13 килограма повече от нормата за техният ръст и възраст се очаква да имат по-голяма продължителност на живота от хората с нормално телесно тегло. Така схващането, че да си с наднормено тегло е всъщност здравословно придоби много голяма известност. При по-задълбочен анализ на статията обаче се откриват редица пропуски в дизайна на проучването и истиността на твърденията се подлага на сериозни съмнения. Щастливото тегло всъщност не е чак толкова здравословно особено, ако преминава някакви общоприети граници.

Всеизвестен е фактът, че няколко излишни килограма могат да ви поставят в риск от диабет, високо кръвно налягане и дори някои онкологични заболявания. Повечето хора, които биват диагностицирани с тези заболявания в началото са шокирани и се стараят да приемат редовно предписаните им медикаменти. Много малко от тях осъзнават обаче, че освен приемът на медикаменти и някои малки промени в начина на живот като здравословно хранене или редовни физически упражнения и свалянето на няколко излишни килограма могат да се отразят много по-благотворно на здравословното им състояние.

Както температурата на нашето тяло ежедневно варира в някакви нормални граници по този начин и по отношение на теглото тялото ни се адаптира за вариация в границите на 10-20%. Стига разбира се да се придържаме към почти един и същ хранителен и тренировъчен режим. Когато сте постоянни в усилията си и тялото ви се адаптира към тези действия и редица хормони, химични субстанции и нервни сигнали поддържат тази закодирана цел по отношение на теглото.

Драстичните промени в хранителните навици и физическата ви дейност няма да доведат до дълготраен положителен ефект. Ако сте успели да свалите няколко излишни килограма и почти сте достигнали целта, която сте си поставили, тогава се придържайте към новия хранителен режим за няколко месеца, за да може тялото ви да се адаптира към тези промени.

Най-важното за дълготрайна промяна е да мислите позитивно. Фокусирайте се върху воденето на здравословен начин на живот не толкова върху това каква цифра ще се покаже на кантара. Помислете реалистично колко килограма може да свалите и се придържайте към тази цел. Неправилната преценка за собствените възможности може да доведе до разочарование и понижаване на самочувствието ви. Не се опитвайте да се вместите в някакъв стереотип и открийте това, което се вписва във вашите представи.