Начало / Отслабване / Как да свалите излишните килограми след 40 г.?

Как да свалите излишните килограми след 40 г.?

май 18, 2018

излишните килограми

Може би се чудите защо триковете, които сте използвали на 20 или 30 години за отслабване изведнъж са спрели да дават ефект след като сте навлезли в 40-те. От биологична гледна точка отговорът е прост. Ако спазвате същия хранителен режим и физически тренировки, които сте изпълнявали на 20 и на 40 има голяма вероятност да качите излишни килограми. А отслабването след една определена възраст става много по-трудно и изисква много повече усилия.

Защо се случва това?

След около 35 годишна възраст хранителните нужди на нашия организъм се изменят. За да поддържате теглото си в норма е нужно да направите някои промени в начина си на живот, за да противодействате на тези промени. Ето и някои от стъпките, които може да предприемете:

Изключете възможен метаболитен или хормонален проблем

Преди да започвате каквито и да било промени се консултирайте с вашия лекуващ лекар и се убедете, че нивата на хормоните ви са в норма и нямате проблеми с метаболизма. Знаете ли, че след 40 годишна възраст увреждането на щитовидната жлеза зачестява значително.  Именно щитовидната жлеза играе ключова роля за регулацията на метаболизма в нашето тяло. Затова ако тя е увредена логично може да имате проблеми с теглото.

Хормоналният дисбаланс също може да се отрази отрацително върху усилията ви да поддържате теглото си в норма. След 40 годишна възраст при жените може да настъпи менопауза и хормоналният дисбаланс, с който тя е съпроводена в началото може да доведе до проблеми с теглото.

Практикувайте силови тренировки два пъти седмично

Колкото повече мускули имате в тялото си, толкова по-бърз и ефективен ще е метаболизма ви. Така че ако сте избягвали дъмбелите и тежестите преди, сега ги включвайте по-често в тренировките си. Ако силовите тренировки са непознати за вас и не знаете какво трябва да правите може да се консултирате с фитнес инструктор, който да ви даде насоки и да ви напътства.

Пробвайте високо интензивни интервални тренировки

Високо интензивните интервални тренировки, са такъв вид упражнения, при които за кратко време достигате максимума на възможностите си, последвани от кратки почивки. Проучванията са доказали, че при този вид тренировки се горят повече калории. Ето защо може веднъж седмично да ги включвате в тренировъчния си режим.

Хранете се балансирано

Здравословното хранене не значи само да избягвате обработените и пакетираните храни с високо съдържание на мазнини и захар. Означава да правите съзнателен избор на храната, която поставяте в чинията си и да оценявате нейната хранителна стойност. Експертите съветват, ако искате да поддържате теглото си в норма и тренирате редовно да включвате в менюто си по-често чисти протеини, като яйца и риба, които ще ви поддържат сити за по-дълго време.

Изчиствайте организма си от вредните субстанции по естествен начин

Някои хора се опитват да постят или да правят едноседмични прочиствания на организма. Истината е, че вашето тяло си има свои механизми да прави това без да се налага вие да гладувате. Трикът е вие да стимулирате тялото да го прави чрез заучаването на някои полезни навици. Такива са пиенето на достатъчно течности всеки ден, например. Друг съвет на експертите е да консумирате редовно кисело мляко, в което се съдържат полезни пробиотици, които също подпомагат естествения процес на детоксикация.