Начало / Отслабване / Как да се отървем от мазнините в областта на шията?

Как да се отървем от мазнините в областта на шията?

мар. 12, 2018

мазнини шията

Натрупването на мазнини в областта на шията, известно още и като двойна брадичка е често срещан проблем, особено сред хората в зряла възраст. Една от причините за зачестяването на този проблем е заседналият начин на живот и консумацията на калорични храни с ниска хранителна стойност.

За ваше щастие има простички трикове и упражнения, които може да прилагате в домашни условия, с помощта на които да намалите мазнините в областта на шията.

Когато качвате килограми обикновено мазнините се трупат в някои основни области: корем, ръце, бедра и шия. В последните години експертите алармираха колко опасно за здравето може да бъде натрупването на мазнини в областта на корема. Но натрупването на мазнини и в шията е също опасно и може да служи като отключващ фактор за някои сърдечно-съдови заболявания. Затова е важно да се стараете да редуцирате мазнините във всички части на тялото.

Откъде да започнете?

Първата и най-важна стъпка, която трябва да направите е да настроите съзнанието си за постигането на желаната цел. Старайте се да поддържате позитивна нагласа и решителност. Преди да започнете промяната се уверете, че сте си поставили реалистични цели. Помнете, че не е възможно да свалите всички излишни килограми и мазнини за една нощ.

Ето и някои промени в начина си на живот, които може да направите и които ще ви помогнат да редуцирате мазнините в областта на шията:

  • Хранете се балансирано

Включете в хранителния си режим повече протеини, свежи зеленчуци и плодове. Старайте се да се храните с по-малки порции храна, като разпределяте дневния си прием на храна на 4-5 хранения.

  • Пийте достатъчно течности

За да функционира добре вашето тяло от изключителна важност е адекватният прием на течности, основно вода. Именно водата е тази, която помага на тялото ни да се освободи от вредните токсини и да започне да гори калории. Избягвайте да консумирате подсладени сокове и алкохол.

  • Избирайте здравословни въглехидрати

Много от пакетираните храни на пазара съдържат рафинирани въглехидрати, а те нямат особена хранителна стойност и не могат да ви доставят нужните хранителни вещества. По-добрият избор са пълнозърнестите храни, с високо съдържание на фибри. Освен че с тези храни ще си набавите повече полезни хранителни вещества, те ще ви и държат по-дълго време сити.

  • Не се прегърбвайте

Начинът, по който седите се отразява на вашата шия и мускулите в тази област. Ако се прегърбвате, мускулите ще се отпуснат и шията ви ще загуби стегнатия си вид. Експертите съветват гърба да се поддържа изправен, когато сте седнали, а главата да сочи напред. Когато седите изправени, вашата шия, челюст и мускули на гърба се укрепват.

Има някои упражнения, които може да правите у дома, за да тонизирате мускулите на шията:

– Изправете се прави и отпуснете раменете си. В тази позиция наклонете главата си назад, за да сочат очите ви към тавана. Докато главата ви е наклонена назад, опънете устните си сякаш ще целунете някого. По такъв начин мускулите на шията и брадичката ще се опънат. Повторете това упражнение 15 пъти сутрин и вечер.

– Докато сте седнали или изправени завъртете главата си в посока от раменете към гърдите и от раменете назад към гърба, като повтаряте тези движения 10-15 пъти. Тези ротаторни движения са много подходящи за тонизиране на всички мускули на шията и е добре да ги правите няколко пъти дневно.

– Легнете по гръб, така че лицето ви да сочи нагоре. В тази позиция свийте главата към гърдите, задръжте за 10 секунди и отпуснете обратно главата. Повторете това упражнение 10-15 пъти. Докато правите тези движения се старайте да придържате раменете си притиснати към пода.