Начало / Отслабване / Навици след тренировка, които пречат да отслабнем

Навици след тренировка, които пречат да отслабнем

дек. 28, 2018

тренировка

Това, което правите след тренировка може много лесно да попречи на желанието ви да отслабнете и дори да доведе до увеличаване на теглото ви.

Има някои вредни навици след тренировка, които трябва да избягвате ако искате да отслабнете. Ето някои от тях:

Претоварвате се с калории

След тренировка, когато сте изгорили много енергия и се нуждаете от презареждане, трябва много да внимавате да не прекалите с калориите. Ако го направите, това може да е причината да не отслабвате.

Вместо да приемате количеството калории, които току-що сте изгорили, най-добре е да изберете лека закуска с ниско съдържание на мазнини, с повече протеини и въглехидрати, които са най-добър избор след тренировка. Може също така да консумирате и фибри, за да останете по-дълго време сити.

Не приемате храна

Прекаляването със закуската след тренировка може да доведе до увеличаване на теглото, но същото може да се случи и ако не ядете след тренировка.

Може да не ви се вярва, че може да напълнеете ако не приемете храна след усилена работа на мускулите ви и изгаряне на много калории, но това се случва и то често. Недостатъчният прием на калории след тренировка може да увеличи складирането на мазнини. А мускулите ще страдат поради липса на достатъчно енергия. Те се нуждаят от протеини и въглехидрати.

Мускулите играят важна роля в отслабването, защото ускоряват метаболизма. Ето защо ако искате да отслабнете е важно след тренировка да дадете на мускулите това, от което се нуждаят.

Не пиете достатъчно вода

Дехидратацията е често срещан проблем сред спортистите, тъй като може да повлияе на физическите  способности и фитнес цели, а също крие и рискове за здравето. По време на тренировка се изпотявате много и губите вода, която трябва да възстановите.

Водата повлиява функцията на мускулите. Освен това ако не пиете достатъчно вода може да настъпи складиране на мазнините, вместо да изгорят.

Чувството на жажда и глад често се бъркат, така че ако не пиете достатъчно вода след тренировка може да се окаже, че консумирате повече храна и да напълнеете.

Най-добре е да бъдете добре хидратирани както преди, така и след тренировка.

Консумирате алкохол

Консумирането на алкохол дори часове след като сте тренирали може да попречи да отслабнете, независимо от факта, че сте спортували по-рано през деня. Калориите и захарта в алкохола могат да повишат теглото ви.

Помнете, че алкохолът може да забави способността за изгаряне на мазнините в тялото, така че умереността е от ключово значение.

Пропускате упражненията за разтягане

Стречингът директно няма да ви помогне да отслабнете, но може да ви помогне да избегнете болките в мускулите и дискомфорта, което ще ви позволи да направите планираната тренировка.

Награждавате се с десерт

Ако след тренировка си позволявате да похапвате от любимия си десерт, то трябва да знаете, че това сериозно ще намали шансовете ви да отслабнете. Отново умереността е ключът към постигането на целите ви за отслабване. Ето защо може от време на време да хапвате малки количества сладкиши.

Консумирате енергийни напитки

Спортистите, подложени на интензивни тренировки могат да се възползват от захарите и електролитите в енергийните напитки, но обикновеният човек, който тренира за един час или по-малко, не се нуждае от тях. Има и други начини да получите електролити и да пропуснете захарта, която може да доведе до увеличаване на теглото. Така че, вместо да вземете енергийна напитка, яжте закуски с високо съдържание на хранителни вещества.