Начало / Отслабване / Напълняване – при кои заболявания е характерно?

Напълняване – при кои заболявания е характерно?

дек. 14, 2017

напълняване при заболявания

Енергийният дисбаланс, който настъпва когато консумираме повече калории, отколкото изгаряме при ежедневните си движения води до повишаване на телесното тегло.

Но в някои случаи увеличаването на теглото може да се дължи на здравословен проблем. Наличието на хормонален дисбаланс, дефицит на витамини, прием на медикаменти може да са причина за наддаването на килограми.

Кои заболявания са причина за напълняване?

Ето някои заболявания и състояния, при които е характерно напълняване:

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм възниква, когато щитовидната жлеза стане неактивна и спре да произвежда необходимото количество тиреоидни хормони. Хормоните на щитовидната жлеза играят ключова роля в регулацията на метаболизма. Намалената продукция на тиреоидните хормони води до забавяне на метаболизма и до повишаване на телесното тегло.

Появата на симптоми като напълняване, отпадналост, сънливост, суха кожа, косопад, дрезгав глас, запек трябва да ви насочи към изследване на нивата на тиреоидните хормони.

Синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг е рядко заболяване, при което има повишени нива на хормона кортизол. Различават се ендогенен синдром на Кушинг, който се дължи на тумор на хипофизата или надбъбречната жлеза и екзогенен синдром на Кушинг, възникващ при продължително лечение с високи дози кортикостероиди.

Напълняването е характерен симптом на заболяването, особено в областта на лицето, шията, гръдния кош и корема. Други симптоми при синдром на Кушинг са: високо кръвно налягане, остеопороза, зачервено и кръгло лице, червени стрии по корема, бедрата, хирзутизъм.

Стрес, тревожност, депресия

Хората реагират по различен начин при стрес, тревожност или депресия – едни отслабват, докато други напълняват. За да се справят с проблема някои хора започват да консумират повече храна, което само влошава състоянието им. Напълняването при депресия може още повече да ги депресира. Ето защо за справяне със стреса или депресията е по-добре да се заемете със спорт или някакво хоби.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е хормонално нарушение, което се среща често при жени в репродуктивна възраст. Характерни симптоми са: нередовен менструален цикъл, повишаване на теглото, особено в областта на корема, поява на акне, повишено окосмяване.

Медикаменти

Има лекарства, които могат да доведат до наддаване на тегло, особено ако се прилагат за продължително лечение. Ако приемате, например антидепресанти, контрацептиви, кортикостероиди, медикаменти за лечение на мигрена, припадъци, диабет, шизофрения може да забележите, че сте повишили теглото си.

Задръжка на течности

Задръжката на течности води до поява на отоци в различни части на тялото (например глезени, лице, корем) и до повишаване на теглото. Чести причини за задръжка на течности са: предменструален синдром, повишена консумация на сол, продължително стоене прав, хормонозаместителна терапия, други медикаменти, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и др.

Напредване на възрастта

С напредване на възрастта хората започват да губят мускулна маса, а вероятно знаете, че мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините. На 40 или 50 години ние не изгаряме толкова много калории, колкото на 20 години, така че се нуждаем от повече упражнения и по-малко храна, за да поддържаме теглото си в норма.

Други причини за покачване на теглото са:

  • храносмилателни проблеми, например забавена чревна перисталтика
  • недоспиване
  • отказване от тютюнопушенето
  • консумация на алкохол
  • дефицит на витамини, минерали
  • бременност.