Начало / Отслабване / Може ли отслабването да излекува сънната апнея?

Може ли отслабването да излекува сънната апнея?

фев. 14, 2018

сънна апнея

Ако сте с наднормено тегло със сигурност сте наясно, че трябва да свалите излишните килограми, за да бъдете здрави. Но наясно ли сте колко негативно могат да се отразят тези ненужни килограми върху съня ви? Може би сте забелязали, че след сън често не се чувствате отпочинали, а партньорът ви все по-често се оплаква от вашето хъркане.

Излишните килограми се отразяват негативно върху нашето дишане по време на сън. Много често хората с наднормено тегло страдат от сънна апнея. Това е състояние, при което горните дихателни пътища се притискат по време на сън или се стесняват и се затруднява дишането. В по-дългосрочен план тези затруднения в дишането по време на сън могат да доведат до инсулт или хипервентилационен синдром.

Ако свалите поне част от излишните килограми ще улесните дишането си през нощта, а и ще подобрите общото си здравословно състояние. Възможно е да нормализирате нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта си по време на сън. Свалянето на килограми може да има и някои неочаквани за вас ползи, като нормализиране на кръвното налягане и кръвната захар.

Какво представлява сънната апнея?

Сънната апнея е най-общо казано разстройство на съня, което се дължи на затруднено дишане. При него настъпва колабиране на мускулите на гърлото или езикът спада назад и затруднява дишането. Недостатъчният приток на кислород кара мозъкът да се активизира и да изпрати импулси към дихателната система. В резултат на това, за да се възстанови дишането пациентите дишат много шумно на дълги интервали, хъркат и спят неспокойно, поради нарушаването на съня им.

Сънната апнея се диагностицира много по-често при пациенти с наднормено тегло. Учените са изчислили, че приблизително 45% от затлъстелите хора страдат от сънна апнея. Това е така, защото при тях по-често може да има натрупване на мастна тъкан по цялото тяло, включително и в областта на шията. Натрупването на мазнини в тази част на тялото може да попречи на мускулите на гърлото да се движат нормално, да се стеснят дихателните пътища и дишането да се затрудни.

Може ли отслабването да излекува сънната апнея?

За пациентите с наднормено тегло отслабването в повечето случаи, но не на 100% води до излекуване на сънната апнея. Ако все пак не се стигне до пълно излекуване в резултат на пониженото тегло пациентът ще има нужда от много по-леки режими на апарата за поддържане на налягането на дихателните пътища по време на сън (CPAP).

Ако желаете да свалите излишните килограми е най-добре да се консултирате със специалист. Той ще оцени вашето здравословно състояние и на тази база ще изработи хранителен и тренировъчен режим, които да са най-подходящи за вас.

И двете състояния – наднормено тегло и сънна апнея се свързват с повишен риск от редица здравословни усложнения. Такива са например: повишено кръвно налягане, сърдечно- съдови заболявания, инсулт, диабет, инфаркт и понижено качество на живот. Със свалянето на килограми, не само ще подобрите съня си, но и ще се предпазите от много други опасни заболявания.