Начало / Отслабване / За да отслабнете, не яжте по-малко, а яжте по-здравословна храна

За да отслабнете, не яжте по-малко, а яжте по-здравословна храна

ян. 29, 2018

отслабване

Често се смята, че контролът на порциите е ключ към поддържане на нормално телесно тегло. Нови изследвания обаче показват, че не е важно колко ядете, а какво ядете.

Ако искате да отслабнете, дали ще постигнете по-добри резултати, като ядете същите храни, но намалявате размера на порциите си или ядете по-здравословни храни, но запазвате размера на порциите си същите?

И двете са много добри стратегии. Едно ново проучване на Пенсилванския университет сочи обаче, че изборът на по-здравословни храни (храни с по-висока хранителна стойност и по-ниска енергийна стойност) ще доведе до по-добри резултати.

Според авторите на проучването избирането на здравословни храни с ниска калорийна плътност е по-ефективно, отколкото да се опитваме да се противопоставим на големите порции висококалорични храни.

Освен това ако избирате храни с висока калоричност, но ограничавате количеството, което ядете, порциите ще са твърде малки и вероятно ще гладувате.

През последните няколко десетилетия размерите на порциите са се увеличили значително, така че тяхното намаляване изглежда като очевиден начин за отслабване.

Проблемът е, че преценяването на здравословният размер на порциите е много по-трудно, отколкото звучи.

В проучването на Пенсилванския университет, публикувано в списание Appetite са участвали 102 жени. Около една трета от тези жени са били с нормално тегло, една трета са били с наднормено тегло, а останалата трета са били с наднормено тегло, но са участвали в целогодишен курс на обучение за отслабване чрез спазване на стратегии за контрол на порциите.

Веднъж седмично в продължение на четири седмици, всички участници са посещавали лаборатория, където са получавали еднакви ястия. Размерът на порциите обаче е варирал, както и ергийната стойност на храните.

Резултатите са показали, че когато жените са получавали по-големи порции всички те са изяждали повече храна. Обаче участничките, които са били обучени да контролират размра на порциите си са консумирали по-малко калории от останалите жени. Те са направили по-добър хранителен избор. Консумирали са повече нискокалорийните храни с по-висока хранителна стойност и по-малко висококалорийни храни.

Това проучване показва, че фокусирането върху размера на порциите не е стратегия, която е толкова ефективна, колкото обучението на хората как да се хранят по-здравословно.