Меню

Поднорменото тегло, което означава индекс на телесна маса под 18,5 крие риск от редица здравословни проблеми.

Има множество причини, поради които човек може да е с ниско телесно тегло. Например ускорен метаболизъм, наследственост, интензивна физическа активност, силен стрес, прием на някои медикаменти. Ниското телесно тегло обаче може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем, например: хипертиреоидизъм, рак, туберкулоза, диабет, болест на Крон, улцерозен колит, анорексия и др.

Какви опасности за здравето крие поднорменото тегло?

Хората с много ниско телесно тегло може да имат някои от следните здравословни проблеми:

Недостиг на витамини и важни хранителни вещества

Ако сте с поднормено тегло, то вероятно не консумирате здравословна и балансирана диета, което довежда до липсата на витамини, минерали и важни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Това може да причини проблеми в растежа и развитието на децата и недохранване при хора от всички възрасти.

Възможни проблеми са например:

Липсата на достатъчно калций и витамин Д в диетата може да доведе до остеопороза – състояние, при което костите са крехки и лесно чупливи.

Дефицитът на желязо, фолиева киселина или на витамин В12 може да причини анемия. Когато сте анемични може да изпитвате отпадналост, замайване, главоболие, раздразнителност.

  • проблеми с кожата, космите, ноктите и зъбите

Недостигът на редица нутриенти (например желязо, витамин А, витамин С) може да бъде причина за поява на суха кожа, тънки косми, чупливи нокти, заболяване на венците и загуба на зъби.

Отслабена имунна система

Отслабената имунна система е друг основен риск за здравето, свързан с поднормено тегло. Когато не получавате необходимите хранителни вещества, тялото ви няма да има достатъчно протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, които да подсилят имунната система на организма. В резултат тялото ви няма да може да се справи с обичайните настинка и грип, както и с други видове инфекции и ще боледувате по-често.

Фертилни проблеми

При жените с много ниско тегло има риск от репродуктивни проблеми. Поднорменото тегло води до хормонален дисбаланс, който може да наруши менструалния цикъл. Жените с ниско тегло често имат нередовен менструален цикъл, като може и да липсва менструация. При млади момичета може да се забави появата на първата менструация. Нередовната или липсваща менструация може да причини безплодие.

При бременни жени с ниско телесно тегло има по-висок риск от аборт или преждевременно раждане.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!