Начало / Отслабване / Поднормено тегло – какви са рисковете за здравето?

Поднормено тегло – какви са рисковете за здравето?

май 3, 2019

поднормено тегло

Поднорменото тегло, което означава индекс на телесна маса под 18,5 крие риск от редица здравословни проблеми.

Има множество причини, поради които човек може да е с ниско телесно тегло. Например ускорен метаболизъм, наследственост, интензивна физическа активност, силен стрес, прием на някои медикаменти. Ниското телесно тегло обаче може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем, например: хипертиреоидизъм, рак, туберкулоза, диабет, болест на Крон, улцерозен колит, анорексия и др.

Какви опасности за здравето крие поднорменото тегло?

Хората с много ниско телесно тегло може да имат някои от следните здравословни проблеми:

Недостиг на витамини и важни хранителни вещества

Ако сте с поднормено тегло, то вероятно не консумирате здравословна и балансирана диета, което довежда до липсата на витамини, минерали и важни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Това може да причини проблеми в растежа и развитието на децата и недохранване при хора от всички възрасти.

Възможни проблеми са например:

Липсата на достатъчно калций и витамин Д в диетата може да доведе до остеопороза – състояние, при което костите са крехки и лесно чупливи.

Дефицитът на желязо, фолиева киселина или на витамин В12 може да причини анемия. Когато сте анемични може да изпитвате отпадналост, замайване, главоболие, раздразнителност.

  • проблеми с кожата, космите, ноктите и зъбите

Недостигът на редица нутриенти (например желязо, витамин А, витамин С) може да бъде причина за поява на суха кожа, тънки косми, чупливи нокти, заболяване на венците и загуба на зъби.

Отслабена имунна система

Отслабената имунна система е друг основен риск за здравето, свързан с поднормено тегло. Когато не получавате необходимите хранителни вещества, тялото ви няма да има достатъчно протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, които да подсилят имунната система на организма. В резултат тялото ви няма да може да се справи с обичайните настинка и грип, както и с други видове инфекции и ще боледувате по-често.

Фертилни проблеми

При жените с много ниско тегло има риск от репродуктивни проблеми. Поднорменото тегло води до хормонален дисбаланс, който може да наруши менструалния цикъл. Жените с ниско тегло често имат нередовен менструален цикъл, като може и да липсва менструация. При млади момичета може да се забави появата на първата менструация. Нередовната или липсваща менструация може да причини безплодие.

При бременни жени с ниско телесно тегло има по-висок риск от аборт или преждевременно раждане.