Начало / Отслабване / Какви са ползите от пробиотици при отслабване?

Какви са ползите от пробиотици при отслабване?

апр. 24, 2020

пробиотиците при отслабване

Обикновено отслабването се асоциира основно с намаляване на приема на калории и повишаване на физическата активност. Оказва се обаче, че някои фактори, за които може и да не сте подозирали съшо могат да окажат влияние върху това дали ще свалите излишните килограми. Един такъв фактор могат да бъдат бактериите, които се намират в чревният ни тракт.

В нашият стомашно-чревен тракт има стотици различни видове микроорганизми, като болшинството от тях са полезни за нашия организъм. Тези бактерии помагат за производството на витамин К и някои от витамините от група Б, например. Някои други бактерии пък спомагат за разграждането на хранителните вещества, които приемаме с храната. Едни от пробиотиците, за които учените смятат, че могат да спомогнат за свалянето на излишни килограми са тези от семейство Bacteroides. От друга страна има съобщения, че друг вид пробиотици от семейство Firmicutes имат вероятно обратен ефект. Те се откриват в по-голямо количество при хора с наднормено тегло.

Ето някои от ползите от пробиотици при отслабване:

Повишаване на изхвърлянето на мазнини

За някои хора, които са на диета премахването на мазнините преди те да могат да се натрупат в тялото би било чудесно. Смята се, че някои пробиотици помагат за излъчването на повече мазнини с фекалиите. Пробиотиците от семейство Лактобацилус са едни от тези, които се обсъждат по отношение на този ефект.

Понижаване на апетита

Някои хора често се оплакват, че имат много голям апетит и не могат да се справят с количеството на храната, която консумират. Ако и вие сте от тези хора е възможно приемът на пробиотик да ви помогне да се справите с проблема. Изглежда че, някои пробиотици могат да оказват вляние върху чувството на ситост, като регулират начина, по който тялото ви реагира на хормона, наречен лептин.

Лептинът се произвежда от мастните клетки в нашето тяло и сигнализира на мозъка, че има достатъчно енергия складирана в тялото. В резултат на това мозъка регулира апетита в посока надолу. При хора, които са с наднормено тегло обаче може да се развие така наречената лептинова резистентност. В резултат на нея мозъкът загубва способността да идентифицира сигналите от мастните клетки чрез продукция на лептин. Всичко това води до нарушаване на контролирането на апетита.

Повишаване на метаболизма

Чрез повишаване на количеството на полезни бактерии в стомашно-чревния тракт може да се подобри функционирането на нашето тяло. Както знаем нашето тяло гори калории и докато сме в покой. Мазнините са по-трудни за тялото да изгаря, затова и повечето хора, които са на диета, с понижен прием на калорий съобщават, че забелязват повече загуба на мускулна маса, отколкото на мазнини.

Пробиотиците могат да променят начина по който усвояваме макронутриентите от храната за получаване на енергия. Те могат да спомогнат за по-лесното горене на мазнини за получаванe на енергия, вместо протеини, които се складират в мускулите и така по време на диета да не се наблюдава толкова изявена загуба на мускулна маса.