Начало / Отслабване / Някои неочаквани ползи от отслабването

Някои неочаквани ползи от отслабването

ное. 3, 2017

ползи от отслабването

Свалянето на няколко излишни килограма освен, че ви дава извинението да си купите нови дрехи може много да помогне за подобряване на общото ви здравословно състояние. Може също да намали риска от развитие на някои опасни и често срещани хронични заболявания, като заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет. Но отслабването може да има и някои не толкова очевидни ефекти върху вашето тяло и понякога не към по-добро.

Ето и някои от положителните и отрицателните ефекти от отслабването:

Повече енергия

Когато започнат да свалят килограми едно от първите неща, които забелязват хората е, че се чувстват много по-енергични. Защо се получава така? Защото когато сте по-слаби тялото ви гори по-малко енергия за ежедневните си нужди и като резултат се чувствате по-заредени с енергия. Освен това при сваляне на килограми се подобрява и усвояването на кислород от тялото и все по-рядко ще се задъхвате при изпълняване на ежедневни задачи или по-малки натоварвания.

Подобряване на паметта

В едно проучване, проведено през 2013 година в Швеция, възрастни жени, които шест месеца са спазвали хранителен и тренировъчен режим са се справили по-добре на тестове, които оценяват паметта от жени на същата възраст, които не спазват такъв режим. Според учените след сваляне на килограми мозъкът започва да действа по-ефективно и има нужда от по-малко усилия да запамети нова информация.

Връзката с партньора ви ще бъде поставена на изпитание

Когато свалите няколко килограма неизбежно ще се почувствате по-сексапилни и по-уверени в себе си. Понякога тази промяна може да доведе до проблеми с партньора. В някои случаи човекът до вас може да не успее да свикне с новият ви начин на живот и да не иска да променя начинът си на хранене например заедно с вас. Това неизбежно води до търкания и проблеми между партньорите.

Намалява рискът за ракови заболявания

Вероятно знаете, че прекалената експозиция на слънце, радиацията или тютюнопушенето увеличават риска за рак, но наднорменото тегло също се свързва с повишен риск за някои онкологични заболявания. Затлъстяването предизвиква възпалителни процеси и промени в клетките. Със свалянето на само 5% от телесното си тегло може значително да редуцирате тези клетъчни изменения и да намалите риска за ракови заболявания, свързани с наднормено тегло.

Храната може да има различен вкус

Свалянето на много килограми за кратък период от време може да предизвика промени във вкусовите ви рецептори. Скорошно проучване на Университета Станфорд установява, че 87% от пациентите, които са претърпели бариатрична операция са заявили, че са забелязали промени в усещанията си за вкуса на храната и спират да консумират храни, които преди са им били любими.

Ако сте били депресирани това може да не се промени

Дали това, че сте с наднормено тегло ви кара да се чувствате депресирани или депресията ви води до трупане на излишни килограми. Не винаги може да се каже, кое е първото от двете. Но определено не във всички случаи свалянето на килограми може да помогне на пациентите, страдащи от депресия да се чувстват по-добре.

Ще харчите по-малко пари за лекарства

Хората с телесно тегло в нормални граници харчат по-малко пари за лекарства от тези с наднормено тегло в голям процент от случаите. Това е така, защото много често затлъстяването се съпровожда от други хронични заболявания, за лечението на които се изискват скъпи медикаменти.