Нашето тяло разчита на храната, за да си доставя енергия за всичките процеси, които се извършват в него. Ако обаче често се чувствате гладни, дори и кратко време след като сте похапнали тогава може да има някаква причина за това.

Кои са по-честите причини за чест глад?

  • Не приемате достатъчно протеини с храната

За контролът на апетита е изключително важно да хапвате достатъчно протеини. Те подтискат апетита и ви държат сити за по-дълго време. Причината за това е, че протеините повлияват отделянето на хормони на ситостта.

  • Консумирате прекалено много въглехидрати

Дори и ако не пропускате хранене, ако менюто ви примерно се състои от купа зърнена закуска, след това за обяд парче пица или сандвич, чипс между храненията  и спагети или бял ориз за вечеря, тогава няма да е учудващо, че често се чувстате гладни. Проблемът е, че се храните основно с калорични, но нискоенергийни храни. Този вид, както ги наричаме още рафинирани въглехидрати са бедни на полезни хранителни вещества и бързо се изгарят от тялото. Това причинява рязко покачване и след това спад на кръвната захар, което е и причината скоро след като сте похапнали да се чувствате отново гладни.

Вместо това избирайте комплексни въглехидрати, които бавно се усвояват от тялото, като пълнозърнести храни, кафяв ориз, киноа, зелени листни зеленчуци и свежи плодове.

  • Дехидратирани сте

Според учените голям процент от хората бъркат жаждата с глад. Това е така, защото хипоталамусът регулира чувството за жажда и глад и понякога бърка сигналите, които изпраща нашето тяло. Следващият път, когато се почувствате гладни, първо изпийте една чаша вода и изчакайте 20 минути. Ако все още изпитвате глад, тогава хапнете нещо.

  • Стресирани сте

За кратък период от време стресът може да подтисне апетита ви тъй като стимулира продукцията на хормона адреналин, който е отговорен за реакцията „бий се или бягай“ и в резултат на това апетита намаля. Ако обаче сте подложени на хроничен стрес, тогава вместо да произвеждат адреналин, надбъбречните жлези започват да отделят по-голямо количество от хормона кортизол, който стимулира образуването на хормони на глада.

  • Недоспали сте

Ако забелязвате, че често търсите нещо за похапване, докато сте на работа може да вините и липсата на достатъчно сън. Когато не спите достатъчно нивата на хормона на ситостта лептин спадат, което води до повишаване на апетита. Старайте се да спите по 7-8 часа дневно, за да осигурите нужната на тялото ви почивка.

  • Храните се съблюдавайки калориите, а не хранителните вещества

Не калориите, които приемате с храната ви осигуряват чувството на ситост, а хранителните вещества, които се съдържат в нея. По-важно е да обръщате внимание колко качествена е откъм хранителни вещества храната, която консумирате, а не колко калории има в нея. Залагайте на пълнозърнести продукти, качествени протеини и фибри, а не на храни с ниско калорийно съдържание без полезни хранителни вещества в тях.

  • Храните се прекалено бързо

Нужни са 20-30 минути на хормоните на ситостта да достигнат до мозъка и да сигнализират, че нямате нужда от повече храна. Ако обаче изядете ястието си прекалено бързо, няма да усетите, че вече сте се нахранили и има риск да преядете. Затова се хранете по-бавно и добре разпределяйте порциите си. Дайте време на организма си да отговори и правете малки почивки докато се храните.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!