Начало / Отслабване / Кои пълнозърнести храни са подходящи за отслабване?

Кои пълнозърнести храни са подходящи за отслабване?

юли 26, 2019

пълнозърнести храни, подходящи за отслабване

Наскоро пълнозърнестите продукти бяха набедени за неподходящи за диета, защото те съдържат въглехидрати и повечето от хората възприемат въглехидратите, като вредни, когато става въпрос за отслабване. Истината е,че това не е напълно вярно. Някои от пълнозърнестите храни всъщност могат да ви помогнат да отслабнете или да поддържате теглото си в норма, докато други биха имали точно обратния ефект.

Въглехидратите и фибрите са абсолютно необходими на нашия организъм. Въглехидратите ни дават енергия, докато фибрите подпомагат процеса на храносмилане, а оттам и свалянето на излишните килограми. Фибрите всъщност представляват несмилаеми въглехидрати, което означава, че храните с високо съдържание на фибри са по-нискокалорични. Подобен вид храни засищат по-бързо и в същото време ви държат сити за по-дълго време.

Първото с което трябва да започнем е да изясним някои факти по отношение на пълнозърнестите продукти. Хранителната им стойност зависи от това как са били обработени и по този признак се делят на:

– пълнозърнести храни – в тях се съдържат всички елементи от семето, трици, зародиши и ендосперм. В тези храни има много повече хранителни вещества, минерали, фибри и витамини, отколкото в рафинираните (обработени) зърнени продукти.

– рафинирани (обработени) зърнени храни – при тези продукти триците и зародиша са отстранени. При процеса на рафиниране се губят голяма част от фибрите и полезни хранителни вещества.

В най-общи линии когато трябва да избирате подобен род продукти се стремете да купувате пълнозърнести храни, които съдържат всички полезни вещества.

Ето и някои от по-често препоръчваните от диетолозите зърнени продукти:

Овесени ядки

В овесените ядки във високо количество се съдържат антиоксиданти, които предпазват сърцето. Фибрите, които се съдържат в този продукт са така наречените бета глюкани. Те са известни с това, че абсорбират голямо количество вода и това води до по-бързо засищане и усещане за напълване на стомаха кратко време след консумация. В най-общи линии овесените ядки са много добър избор за храна, която да похапвате, ако искате да отслабнете, ако разбира се внимавате към тях да няма добавени допълнителни продукти, които могат да увеличат калорийната им стойност.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на толкова много витамини, че някои специалисти го наричат още супер храна. Освен това в него се съдържат още антиоксиданти, магнезий, фосфор, селен и витамини от група Б. Кафявият ориз е с високо съдържание на фибри, което означава, че при консумацията му се засищате по-бързо, тъй че е много добър избор при изготвяне на хранителен режим за диета.

Ръж

Много от специалистите по хранене смятат, че в ръжта се съдържат най-много хранителни вещества спрямо всички останали други пълнозърнести храни. В нея съдържанието на фибри е 4 пъти по-високо, отколкото в пшеницата.

Елда

Елдата пък е пълнозърнестият продукт с най-високо съдържание на протеини и е особено подходяща за вегетарианци. В нея също се съдържа магнезий, калций, желязо и витамин Ц.

Киноа

Киноата заедно с елдата е много подходяща за хората, които страдат от цьолиакия и глутенова непоносимост. В този продукт също се съдържа протеин във високо количество, както и омега-3 мастни киселини и витамини от група Б. Въпреки, че киноата е по-калоричен продукт тя е с нисък гликемичен индекс, което означава, че при нейната консумация кръвната захар не се покачва рязко.