Да водите здравословен начин на живот означава да намерите баланс между това, с което се храните и какви физически упражнения правите. Някои хора се нагърбват с много строги диети, които не винаги се отразяват добре на здравето им. От друга страна пък има хора, които смятат, че най-важно е да са физически активни и това им позволява да се хранят с неподходящи храни с високо съдържание на мазнини и калории. Ако правите едно от двете неща не може да очаквате добри и дълготрайни резултати.

Има някои натурални продукти, които може да добавите към менюто си и които биха могли да спомогнат за свалянето на килограми. Един от тях е спирулината.

Какво представлява спирулината?

Спирулината са вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера. Счита се, че спирулината е суперхрана, един от продуктите с най-високо съдържание на полезни хранителни вещества. Тя се използва в хранителните режими на астронавтите в НАСА при подготовката им за космически полети.

Какви са предимствата на спирулината?

Изключително хранителна е

Ако човек се чувства гладен между храненията, това обикновено е знак, че му липсват някои хранителни вещества. Когато приемате храна с ниско съдържание на полезни нутриенти, това води до бързо чувство на глад, след нейната консумация.

В спирулината се съдържат редица витамини, включително витамин Б комплекс, витамин Ц и Е. В нея също има много минерали, като цинк, желязо, манган и магнезий, както и някои ензими. Тези витамини и минерали засилват метаболизма и пречат на ненужното усвояване на мазнини.

Добър източник на протеини

Някои хора си мислят, че само в месото се съдържат протеини. Всъщност има много зеленчуци, които са с високо съдържание на протеини. В спирулината се съдържат от 55 до 75% протеини.

Протеините са нужни на вашето тяло, за да изгражда мускулна маса. Ако не сте се убедили в качествата на протеина, който се съдържа в спирулината един друг много важен факт, е че той се усвоява много по-лесно и бързо от месните протеини.

Нисло съдържание на калории

Това малко водорасло е с едно от най-ниските количества калории на 1 грам. В 1 чаена лъжичка спирулина се съдържат 20 калории. Ако се стараете да отслабнете приема на по-малко калории ще е важен за вас. Редовният прием на спирулина ви осигурява много от нужните ви хранителни вещества без да натоварва тялото ви с много калории.

Намалява кръвното налягане и понижава нивата на кръвна захар

Спирулината се препоръчва на хора с високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания. Тя спомага за регулирането на нивата на триглицериди. Освен това спирулината е подходяща и за хора, които страдат от диабет или са с високи нива на кръвна захар.

Поради високото съдържание на мастни киселини, като омега-3 и гама-линоленова киселина, консумацията на този хранителен продукт подпомага контролирането на нивата на инсулин в кръвта.

Ако искате да свалите излишни килограми спирулината е много по-добър избор спрямо изкуствените хранителни добавки. Помнете, че е много по-лесно да отслабнете ако се храните здравословно и сте физически активни. Преди да започнете обаче да се възползвате от полезните свойства на спирулината е най-добре да се консултирате с лекар. Не консумирайте спирулина ако сте алергични към миди и други рибни продукти.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!