Начало / Отслабване / Как спирулината може да ви помогне да отслабнете?

Как спирулината може да ви помогне да отслабнете?

мар. 6, 2020

спирулина

Да водите здравословен начин на живот означава да намерите баланс между това, с което се храните и какви физически упражнения правите. Някои хора се нагърбват с много строги диети, които не винаги се отразяват добре на здравето им. От друга страна пък има хора, които смятат, че най-важно е да са физически активни и това им позволява да се хранят с неподходящи храни с високо съдържание на мазнини и калории. Ако правите едно от двете неща не може да очаквате добри и дълготрайни резултати.

Има някои натурални продукти, които може да добавите към менюто си и които биха могли да спомогнат за свалянето на килограми. Един от тях е спирулината.

Какво представлява спирулината?

Спирулината са вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера. Счита се, че спирулината е суперхрана, един от продуктите с най-високо съдържание на полезни хранителни вещества. Тя се използва в хранителните режими на астронавтите в НАСА при подготовката им за космически полети.

Какви са предимствата на спирулината?

Изключително хранителна е

Ако човек се чувства гладен между храненията, това обикновено е знак, че му липсват някои хранителни вещества. Когато приемате храна с ниско съдържание на полезни нутриенти, това води до бързо чувство на глад, след нейната консумация.

В спирулината се съдържат редица витамини, включително витамин Б комплекс, витамин Ц и Е. В нея също има много минерали, като цинк, желязо, манган и магнезий, както и някои ензими. Тези витамини и минерали засилват метаболизма и пречат на ненужното усвояване на мазнини.

Добър източник на протеини

Някои хора си мислят, че само в месото се съдържат протеини. Всъщност има много зеленчуци, които са с високо съдържание на протеини. В спирулината се съдържат от 55 до 75% протеини.

Протеините са нужни на вашето тяло, за да изгражда мускулна маса. Ако не сте се убедили в качествата на протеина, който се съдържа в спирулината един друг много важен факт, е че той се усвоява много по-лесно и бързо от месните протеини.

Нисло съдържание на калории

Това малко водорасло е с едно от най-ниските количества калории на 1 грам. В 1 чаена лъжичка спирулина се съдържат 20 калории. Ако се стараете да отслабнете приема на по-малко калории ще е важен за вас. Редовният прием на спирулина ви осигурява много от нужните ви хранителни вещества без да натоварва тялото ви с много калории.

Намалява кръвното налягане и понижава нивата на кръвна захар

Спирулината се препоръчва на хора с високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания. Тя спомага за регулирането на нивата на триглицериди. Освен това спирулината е подходяща и за хора, които страдат от диабет или са с високи нива на кръвна захар.

Поради високото съдържание на мастни киселини, като омега-3 и гама-линоленова киселина, консумацията на този хранителен продукт подпомага контролирането на нивата на инсулин в кръвта.

Ако искате да свалите излишни килограми спирулината е много по-добър избор спрямо изкуствените хранителни добавки. Помнете, че е много по-лесно да отслабнете ако се храните здравословно и сте физически активни. Преди да започнете обаче да се възползвате от полезните свойства на спирулината е най-добре да се консултирате с лекар. Не консумирайте спирулина ако сте алергични към миди и други рибни продукти.