Начало / Отслабване / Може ли да помогне сънят за сваляне на излишните килограми?

Може ли да помогне сънят за сваляне на излишните килограми?

май 31, 2019

сънят за сваляне на излишните килограми

Ако често не успявате да спите по 6-8 часа дневно в дългосрочен план това може да се отрази негативно върху теглото ви. Когато сте недоспали и недобре отпочинали има много по-голяма възможност да се откажете от тренировка или пък да посегнете към нещо сладко, за да се почувствате по-енергични. Ако това се случи 1-2 пъти, не е фатално, но проблемът е, че голям процент от хората по света страдат от хронично недоспиване и това неминуемо се отразява и върху тяхното телесно тегло. Нараства броят на съобщенията, в които се твърди, че качеството на съня е един от основните фактори, които оказват влияние върху теглото. Ето и няколко факта, които могат да ви уверят в значението на съня:

Недостатъчният сън е основен рисков фактор за натрупване на килограми и затлъстяване

Недоспиването от години се свързва с по-висок индекс на телесната маса и затлъстяване. Нуждата от сън варира при всеки, но учените смятат, че промени в телесната маса могат да се наблюдават при по-малко от 7 часа сън дневно.

Недоспиването води до увеличаване на апетита

Често хората, които не спят достатъчно нощем съобщават, че апетита им се е увеличил. Това е така, защото качеството и продължителността на съня се отразяват върху нивото на два хормона – грелин и лептин. Грелинът е хормон, който се отделя в стомаха и сигнализира на мозъка, когато човек е гладен. Нивата на този хормон се повишават, когато стомахът е празен и респективно са ниски, когато сме се нахранили. Лептинът от друга страна е хормон, който се отделя от мастните клетки и който има обратната функция да подтиска глада. Когато сте недоспали в тялото се образува повече грелин и по-малко лептин, което логично води и до повишаване на апетита.

Ако сте добре отпочинали има по-малък риск да посегнете към нездравословни храни

Липсата на сън се отразява върху функционирането на вашия мозък, в резултат на което може да направите някои неподходящи избори на храна и да посегнете към калорични храни. Недоспиването се отразява основно върху фронталния дял на мозъка, който е отговорен за взимането на решения и самоконтрола. В резултат на това след като предната вечер сте спали 4-5 часа ще ви бъде много по-трудно да устоите на купа от любимия си сладолед или чипса, който толкова обичате.

Липсата на сън води до консумация на повече калории

Тази промяна може да се дължи на споменатите в горните две точки промени, които настъпват в апетита и функционирането на мозъка. Друго възможно обяснение са повечето часове, през които сте будни и в резултат на това имате нужда и от повече хранения и логично приемате и повече калории.

Недоспиването се отразява негативно върху метаболизма

Метаболизмът в спокойно състояние съответства на калориите, които тялото ви изгаря, когато вие сте в пълна почивка. Тази стойност зависи от възрастта, височината, пола и мускулната маса. Проучванията сочат, че количеството калории, които се изгарят в спокойно състояние може да намалее в случай на недоспиване.

Сънят може да стимулира физическата активност

Логично когато сте недоспали и изморени имате много по-малко желание да се движите и да бъдете физически активни. Освен това дори и да предприемете някаква физическа дейност много по-бързо ще сте изморите, ако не сте отпочинали.

Недоспиването увеличава риска от инсулинова резистентност

Липсата на достатъчно сън увеличава риска клетките да станат резистентни към действието на хормона инсулин и оттам да се покачат нивата на глюкоза в кръвта. В резултат на това панкреаса произвежда още инсулин, който става излишен и води до повишаване на апетита, а клетките започват да трупат излишните калории под формата на мазнини. Инсулиновата резистентност е предвестник на диабет тип 2.