Начало / Отслабване / Хронична обструктивна белодробна болест и отслабване

Хронична обструктивна белодробна болест и отслабване

апр. 5, 2019

хронична обструктивна белодробна болест и отслабване

Много от пациентите, които страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) често се оплакват от лесно и рязко отслабване. За тези хора е от изключително важно значение да поддържат нормално телесно тегло. Не е подходящо, както да са с наднормено тегло, така и да са прекалено слаби.

Защо пациентите с ХОББ могат да губят килограми?

Има няколко причини, които могат да обяснят свалянето на килограми без усилия от страна на пациентите, страдащи от това заболяване. По време на обостряне на заболяването те често губят апетит и има голяма вероятност да не приемат достатъчно калории с храната. Липсата на апетит може да се дължи на някоя от следните причини:

  • чести епизоди на задух и кашлица по време на хранене
  • недостатъчна дневна физическа активност, а оттам и липса на апетит
  • чувство на депресия поради заболяването.

Освен това пациентите с ХОББ изразходват повече енергия, за да могат да дишат, отколкото хората без подобен здравословен проблем. Тяхното тяло изразходва допълнително количество енергия, дори и когато те са в покой.

Колко често срещана е загубата на тегло при пациенти с ХОББ?

Загубата на тегло е често срещано оплакване. Около 25-40% от пациенттие съобщават, че теглото им е спаднало след диагностициране на заболяването. С прогресирането на заболяването и теглото може още повече да се редуцира.

Как могат пациентите с ХОББ да поддържат здравословно телесно тегло?

За да имате нормално телесно тегло и да не губите лесно килограми трябва да се уверите, че приемате достатъчно калории с храната и си набавяте правилните хранителни вещества. За целта:

  • яжте по-малки порции, но по на често
  • предпочитайте да консумирате по-високо калорични храни, например избирайте пълномаслено мляко пред нискомаслено такова
  • пийте повече течности между храненията
  • ограничете приема на сол
  • обмислете приема на хранителни добавки
  • пийте от време на време протеинови шейкове, които са с по-високо хранително съдържание и са по-калорични.

За някои пациенти с ХОББ дори само приготвянето на ястия може да бъде много изморителен процес и да ги обезкуражи въобще да си готвят. Ако имате близък, който да ви помага с готвенето може да се възползвате от неговата помощ или пък да купувате продукти, които предварително са нарязани и са подготвени за готвене.

Прочетете за:
Диета при ХОББ