Начало / Отслабване / Хормони, повишаващи теглото

Хормони, повишаващи теглото

сеп. 1, 2021

хормони - повишаващи теглото

Кои хормони повишават теглото?

Много често за повишаването на телесното тегло са отговорни хормоните. Ето някои хормони, които може да имат роля за напълняването.

Понижени щитовидни хормони

Хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин – Т3 и Т4) са важни за регулиране на телесното тегло. Известно е, че при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) метаболизмът се забавя, намаляват калориите, които тялото изгаря и това води до наддаване на тегло и до по-висок индекс на телесна маса (BMI).

Наддаването на тегло е по-изразено при хората с по-тежък хипотиреоидизъм. Най-често пациентите с хипотиреоидизъм повишават теглото си с 5 – 10 кг.

Повишен инсулин

Инсулинът се секретира от панкреаса. Той спомага за пренасяне на глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и в мастните клетки. Те използват глюкозата като енергиен източник или я съхраняват като енергиен резерв под формата на гликоген.

При настъпване на инсулинова резистентност (намалява чувствителността на мускулните, мастните и чернодробните клетки към действието на инсулина) глюкозата от кръвта не се усвоява. В резултат панкреаса произвежда повече инсулин и настъпва хиперинсулинемия. Високият инсулин повишава синтеза на липиди в мастната тъкан и в резултат се повишава телесното тегло.

Естрогени

Твърде високите или твърде ниските нива на естроген могат да причинят повишаване на телесното тегло.

Много жени забелязват, че с настъпване на менопауза повишават тегло си. Една от причините за това е понижаване на естрадиола (една от формите на естроген). Тъй като яйчниците вече не произвеждат достатъчно естроген, тялото търси други източници на естроген. Такъв източник е мастната тъкан. За да възстанови естрогенния баланс, тялото започва да превръща всички енергийни източници в мазнини, които се натрупват главно в областта на корема. Настъпва т. нар. висцерално затлъстяване.

Високите нива на естроген стимулират панкреаса да продуцира инсулин. След време обаче клетките, които са чувствителни към инсулин губят чувствителността си и настъпва инсулинова резистентност и хиперинсулинемия.

Кортизол

Кортизолът е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези и се секретира главно, когато сме под емоционален или физически стрес.

Кортизолът е контраинсуларен хормон и повишава нивото на кръвната захар. Високите нива на кортизол могат да доведат до хиперинсулинемия и до повишено натрупване на висцерални мазнини, при което теглото се повишава.

Лептин

Лептинът се нарича „хормон на ситостта“, тъй като регулира апетита. Той се секретира от мастните клетки, попада в кръвта и достига до хипоталамуса. Лептинът сигнализира на мозъка, че вече сте сити и трябва да спрете да приемате храна. При настъпване на лептинова резистентност обаче мозъкът не получава това съобщение. В резултат е налице неконтролируем глад за храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, при което телесното тегло се повишава.

Грелин

Грелинът е хормон, който регулира чувството за глад. Той стимулира апетита и увеличава отлагането на мазнини. Секретира се главно от стомаха, както и от тънките черва, панкреаса и мозъка.

Повишените нива на грелин в кръвта могат да доведат до наддаване на тегло.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата главно през нощтта и регулира съня. Той има роля и в контрола на телесното тегло.

Установено е, че мелатонинът увеличава количеството на кафявата мастна тъкан („добрата“ мазнина), която тялото използва, вместо да съхранява и намалява висцералната мазнина около корема.

Освен това мелатонинът стимулира термогенезата – изгарянето на калории, за да се произвежда топлина.

При понижаване на нивата на мелатонин може да настъпи повишаване на телесното тегло.

Прочетете за:
Инсулин
Хормони на щитовидната жлеза