Начало Отслабване Хормони, повишаващи теглото

Хормони, повишаващи теглото

хормони - повишаващи теглото
хормони - повишаващи теглото

Много често за повишаването на телесното тегло са отговорни хормоните. Ето някои хормони, които може да имат роля за напълняването.

Хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин – Т3 и Т4) са важни за регулиране на телесното тегло. Известно е, че при хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) метаболизмът се забавя, намаляват калориите, които тялото изгаря и това води до наддаване на тегло и до по-висок индекс на телесна маса (BMI).

Наддаването на тегло е по-изразено при хората с по-тежък хипотиреоидизъм. Най-често пациентите с хипотиреоидизъм повишават теглото си с 5 – 10 кг.

Инсулинът се секретира от панкреаса. Той спомага за пренасяне на глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и в мастните клетки. Те използват глюкозата като енергиен източник или я съхраняват като енергиен резерв под формата на гликоген.

При настъпване на инсулинова резистентност (намалява чувствителността на мускулните, мастните и чернодробните клетки към действието на инсулина) глюкозата от кръвта не се усвоява. В резултат панкреаса произвежда повече инсулин и настъпва хиперинсулинемия. Високият инсулин повишава синтеза на липиди в мастната тъкан и в резултат се повишава телесното тегло.

  • Естрогени

Твърде високите или твърде ниските нива на естроген могат да причинят повишаване на телесното тегло.

Много жени забелязват, че с настъпване на менопауза повишават тегло си. Една от причините за това е понижаване на естрадиола (една от формите на естроген). Тъй като яйчниците вече не произвеждат достатъчно естроген, тялото търси други източници на естроген. Такъв източник е мастната тъкан. За да възстанови естрогенния баланс, тялото започва да превръща всички енергийни източници в мазнини, които се натрупват главно в областта на корема. Настъпва т. нар. висцерално затлъстяване.

Високите нива на естроген стимулират панкреаса да продуцира инсулин. След време обаче клетките, които са чувствителни към инсулин губят чувствителността си и настъпва инсулинова резистентност и хиперинсулинемия.

Кортизолът е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези и се секретира главно, когато сме под емоционален или физически стрес.

Кортизолът е контраинсуларен хормон и повишава нивото на кръвната захар. Високите нива на кортизол могат да доведат до хиперинсулинемия и до повишено натрупване на висцерални мазнини, при което теглото се повишава.

  • Лептин

Лептинът се нарича „хормон на ситостта“, тъй като регулира апетита. Той се секретира от мастните клетки, попада в кръвта и достига до хипоталамуса. Лептинът сигнализира на мозъка, че вече сте сити и трябва да спрете да приемате храна. При настъпване на лептинова резистентност обаче мозъкът не получава това съобщение. В резултат е налице неконтролируем глад за храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, при което телесното тегло се повишава.

  • Грелин

Грелинът е хормон, който регулира чувството за глад. Той стимулира апетита и увеличава отлагането на мазнини. Секретира се главно от стомаха, както и от тънките черва, панкреаса и мозъка.

Повишените нива на грелин в кръвта могат да доведат до наддаване на тегло.

  • Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата главно през нощтта и регулира съня. Той има роля и в контрола на телесното тегло.

Установено е, че мелатонинът увеличава количеството на кафявата мастна тъкан („добрата“ мазнина), която тялото използва, вместо да съхранява и намалява висцералната мазнина около корема.

Освен това мелатонинът стимулира термогенезата – изгарянето на калории, за да се произвежда топлина.

При понижаване на нивата на мелатонин може да настъпи повишаване на телесното тегло.

Прочетете за:
Инсулин
Хормони на щитовидната жлеза