Начало / Отслабване / Често допускани грешки при диета

Често допускани грешки при диета

апр. 20, 2018

грешки при диета

Повечето от нас започват диета с най-добри намерения, за да свалят няколко излишни килограма, да подобрят здравословното си състояние или да повишат малко самочувствието си. Много често обаче поради нереалистични очаквания, недобре изготвен хранителен режим или емоционално похапване се случва така, че се проваляме и не успяваме да изпълним целта си.

Кои са най-честите грешки при диета?

Ето на какво може да се дължи неуспехът ви:

Прием на прекалено малко калории

Вярно е, че за да отслабнете е нужно да намалите калориите, които приемате с храната, но драстичното намаляване няма да ускори процеса. Всъщност се случва точно обратното и тялото ви забавя метаболизма си.

Това е способ на нашето тяло да ни поддържа живи, докато не започне да приема отново достатъчно храна. Жените дневно се нуждаят от около 2000 калории, а дневният калориен прием при мъжете трябва да е 2500 калории. Ако приемате по-малко от 1200 калории дневно има сериозна възможност вашето тяло да премине в режим на пазене на енергия. Затова не успявате да сваляте килограмите, които желаете.

Недостатъчен прием на въглехидрати

В някои от диетите, които може да откриете в интернет се съветва да се изключат напълно въглехидратите. Това е грешно схващане. Пълнозърнестите продукти например са също въглехидрати, а в тях се съдържат някои изключително важни хранителни вещества, като витамини и антиоксиданти. Въглехидратите помагат на тялото да регулира нивата на кръвната захар и когато ги консумираме се чувстваме сити за по-дълго време. Не ограничавайте напълно въглехидратите, а по-скоро обръщайте внимание на големината на порциите. Избягвайте да консумирате силно обработени въглехидратни храни.

Грешни порции

Много хора не обръщат внимание на порциите си и си мислят, че ако консумират здравословно и недотолкова калорични храни няма значение какво е тяхното количество. Без значение обаче колко полезна е за вас храната, ако прекалите с нея не само, че няма да свалите килограми, но може и да качите допълнителни килограми.

Избягване на храни, които съдържат повече мазнини

В много от диетите се препоръчва нискомазнинен режим и това кара хората да избягват да консумират храни, в които се съдържат повече мазнини. И това, разбира се е грешка. В обработените храни вместо мазнини се съдържат повече сол, рафинирана захар и други вредни хранителни вещества, които ви карат да ядете повече. В някои естествени продукти обаче, като авокадо, зехтин и по-мазните риби се съдържат полезни за нашия организъм мазнини, които са не само полезни, но и нужни. Консумацията на такива храни няма да доведе до натрупване на излишни килограми, а точно обратното може да ви помогне да достигнете целта си.

Липса на време

Много от нас в днешното забързано ежедневие не отделят време да си приготвят домашни здравословни ястия и това определено е грешка. За да успявате да се справяте с всички задачи за деня и да похапвате ястия, които сами сте си приготвили трябва да сте организирани. Обмислете менюто си за цялата седмица, като се старайте да залагате на ястия, които са здравословни и в същото време не отнемат много време за приготовления. Така ще ви е нужен по максимум един час два до три пъти седмично, за да приготвите всичко нужно.

Пропускане на закуската

Със сигурност сте го чували и преди, но закуската наистина е най-важното хранене за деня, което в никакъв случай не трябва да пропускате. Ако закусите балансирано с подходящите храни ще сте сити за по-дълго и има много по-малък риск да похапнете нещо вредно и калорично до обяд.

Използване на храната, като награда

Емоционалното хранене и използването на храната, като някакъв вид награда за постигнат успех може напълно да провали начинанието ви. Много от нас имат навика да похапват нещо любимо и калорично, когато са щастливи или пък нещастни. Ако осъзнавате тази ваша грешка има много по-голяма вероятност да я избягвате за в бъдеще и да спрете с емоционалното хранене.