Начало / Отслабване / Диета и спорт не са достатъчни в борбата със затлъстяването

Диета и спорт не са достатъчни в борбата със затлъстяването

фев. 16, 2015

Хората, които страдат от затлъстяване и се борят с излишните килограми са уморени да слушат, че трябва да се хранят по-малко и да спортуват повече. И с право, защото има все повече доказателства, че промяната в начина на живот не е достатъчна за отслабването на много килограми и тяхното задържане.

Ново проучване, публикувано в сп. The Lancet Diabetes & Endocrynology показва, че е време затлъстяването да се приеме като сериозна хронично заболяване, дължащо се на биологични причини, а не само като резултат от лоши хранителни навици и заседнал начин на живот.

Авторите на проучването (група експерти по лечение на затлъстяването от Ню Йорк) твърдят, че докато здравословното хранене и спорта може да помогне на страдащите от затлъстяване да отслабнат за кратко време, то 80 – 95 % от тях възвръщат първоначалните си килограми. Според тях това се обяснява с факта, че затлъстяването се дължи на биологични причини, които не могат да бъдат променени само чрез диета.

Промените в начина на живот могат да доведат до трайно понижаване на теглото при хора с наднормено тегло, но при тези с хронично затлъстяване това е по-трудно.

Според експертите това отчасти е така, защото ограниченият прием на калории води до активиране на механизъм за защита от загуба на мазнини, който стимулира тялото да поддържа по-високо тегло.

Повечето хора със затлъстяване не могат да се преборят с този защитен механизъм само чрез спорт и диета.

Има все повече доказателства, че хирургичните операции за намаляване на телесното тегло са най-ефективни при лечение на затлъстяването.

За да се справим в борбата със затлъстяването трябва да приемем, че това е хронично заболяване, дължащо се на биологични и поведенчески причини и, че често лечението му е много трудно.

Според авторите на проучването игнорирането на биологичните фактори и разчитането само на поведенчиските промени със сигурност ще доведе до неспособност за ефективно лечение на затлъстяването и до преждевременна смърт на милиони хора.