Начало / Отслабване / Хормони, които ни пречат да отслабнем

Хормони, които ни пречат да отслабнем

май 4, 2015

Вероятно ви се е случвало да спазвате диета и да тренирате усилено, но въпреки това да не може да се отървете от излишните килограми. Когато става въпрос за отслабване трябва да знаете, че огромна роля имат хормоните. Те са отговорни за регулацията на апетита, метаболизма, складирането на мазнините, определят настроението и дори мотивацията ви за спортуване. Това означава, че настъпването на хормонален дисбаланс може да затрудни усилията ви да отслабнете.

Много фактори като стрес, недоспиване, обездвижване, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол и редица заболявания могат да засегнат хормоналните нива в организма ви.

Почти всички хормони оказват влияние върху телесното тегло. Ето няколко хормона, които пречат на отслабването:

Инсулинът е хормон, който се продуцира от β-клетките на задстомашната жлеза. Основната му функция е да понижава нивото на кръвната захар. Той стимулира навлизането на глюкозата от кръвта в мускулните клетки, мастните клетки и клетките на черния дроб, и складирането й като енергиен резерв под формата на гликоген.

Главно при консумация на богата на въглехидрати храна настъпва повишаване на нивото на инсулин в кръвта. Повишеният инсулин стимулира синтеза на липиди в мастната тъкан и води до увеличаване на телесното тегло.

Хиперинсулинемията и инсулинова резистентност (състояние, при което намалява чувствителността на клетките към действието на инсулина) са характерни за метаболитния синдром, който представлява съвкупност от няколко състояния, увеличаващи риска от сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването, високото кръвно налягане, повишената кръвна захар, високия холестерол в кръвта са част от метаболитния синдром.

  • Повишен кортизол

Кортизолът е стероиден хормон, който се продуцира от кората на надбъбречните жлези. Ако сте подложени на хроничен стрес (физически или емоционален) тялото ви ще реагира с повишена продукция на кортизол.

Високите нива на кортизол стимулират синтеза на липиди и водят до затлъстяване. Характерно е натрупването на мастна тъкан в областта на корема, гръдния кош, шията, главата, докато крайниците са слаби.

Освен това високият кортизол противодейства на ефекта на инсулина и води до повишаване на кръвната захар, като може да настъпи хиперинсулинемия.

Високи нива на кортизол се наблюдават при синдром на Кушинг.

  • Полови хормони (естрогени, тестостерон)

Естрогените са женски полови хормони, към които се отнасят естрадиол, естриол, естрон. Те са важен рисков фактор за затлъстяване и при двата пола.

Повишени нива на естрогени могат да се наблюдават при повишен прием с храната или в резултат на повишена продукция от тялото ни (напр. при кисти или тумори на яйчниците, тестисите).

Естрогените стимулират отлагането на подкожни мазнини в областта на ханша, бедрата. Подкожната мастна тъкан от своя страна продуцира известно количество естрогени, а също и ензима ароматаза. Този ензим превръща тестостерона в естрадиол и така нивото на тестостерона намалява, а на естрогените се повишава. Възниква един затворен метаболитен кръг.

С възрастта настъпват промени в нивата на половите хормони и при двата пола, което се свързва с промяна в разпределението на мастната тъкан. При възрастни мъже и при жени в менопауза се наблюдава натрупване на мастна тъкан в областта на корема.

  • Понижени щитовидни хормони

Щитовидната жлеза произвежда два хормона – тироксин (T4) и трийодтиронин (Т3), които усилват основния метаболизъм. При понижена функция на щитовидната жлеза настъпва хипотиреоидизъм – състояние, при което нивата на тиреоидните хормони са понижени до липсващи. В резултат на това се наблюдава забавяне на метаболизма и повишаване на телесното тегло.

Хипотиреоидизмът се среща по-често при жени над 50 години. Освен повишаване на теглото се появяват отпадналост, сънливост, отоци по лицето, запек, дрезгав глас и др.