Начало / Отслабване / Кафява мастна тъкан – спомага за отслабване

Кафява мастна тъкан – спомага за отслабване

дек. 8, 2022

кафява мастна тъкан

В човешкото тяло има малък процент кафява мастна тъкан. Тя регулира телесната температура при студени условия.

Какви видове мастна тъкан има?

Мастната тъкан е изградена от клетки, наречени липоцити (адипоцити), които са групирани в делчета, обградени от колагенни влакна.

Различават се следните видове мастна тъкан:

  • бяла мастна тъкан (БМТ)

Това е основната мастна тъкан в човешкото тяло. Изградена е от бели адипоцити. Те имат една голяма липидна капка и оскъдно количество митохондрии. Бялата мастна тъкан служи за съхраняване на енергия в мастните депа. Повишеното й количество води до затлъстяване.

  • кафява мастна тъкан (КМТ)

Тя е много по-малко количество. Изградена е от кафяви адипоцити. Те имат множество дребни липидни капчици и много митохондрии. Основната й функция е да произвежда топлина.

  • бежова мастна тъкан

Бежовата мастна тъкан е междинен вариант. Изградена е от бежови адипоцити, които наподобяват белите адипоцити, но имат характеристики и на кафявите. Съдържат по-големи и по-малко на брой мастни капчици и по-малко митохондрии в сравнение с кафявите адипоцити. Под влияние на различни фактори (студ, стрес, ендокринни фактори) бежовите адипоцити могат за заместят белите адипоцити.

Къде се намира кафявата мастна тъкан?

При новородените кафявата мастна тъкан съставя 2 до 5% от общото им телесно тегло. В детството и юношеството количеството й намалява. При възрастните количеството на кафявата мастна тъкан е незначително в сравнение с това на бялата мастна тъкан. Жените имат два пъти повече КМТ в сравнение с мъжете. Слабите хора и спортистите също имат повече КМТ.     

При новородените кафявата мастна тъкан се намира в областта на гърба, врата и раменете. При възрастните се открива около шията, между лопатките, в подмишничните и ингвинални ямки, около аортата, сърцето, бъбреците, в медиастинума.

Липоцитите на кафявата мастна тъкан съдържат много митохондрии, чийто желязосъдържащ пигмент цитохром е причина за кафявото оцветяване на тъканта. Кафявата мастна тъкан е добре кръвоснабдена и богато инервирана от симпатиковата нервна система

Какви функции има кафявата мастна тъкан?

Кафявата мастна тъкан превръща освободената енергия от разграждането на липидите и глюкозата в топлина. При хипотермални условия тя поддържа постоянна телесна температура, без треперене на тялото.

Кафявата мастна тъкан предпазва новородените от хипотермия и им помага в адаптацията към температурните условия.

Кафявите адипоцити секретират редица вещества – простагландини, интерлевкин-6, фибробластен растежен фактор-2, инсулиноподобен растежен фактор-1 и др.

Кои фактори активират кафявата мастна тъкан?

Фактори, за които има доказателства, че активират кафявата мастна тъкан са:

  • студ – продължителният престой на 17 ºС активира КМТ и термогенезата, при което телесните мазнини намаляват.
  • диета – капсаицинът в лютите чушки стимулира термогенезата, при което мазнините намаляват чрез изразходване на енергия от КМТ
  • щитовидни хормони – повишените нива на щитовидните хормони активират КМТ, което води до загуба на тегло
  • фармакологични агенти – спиронолактон, фибробластен растежен фактор-21, тиазолидиндони, аналози на простагландин Е2
  • физическа активност – умерената физическа активност стимулира производството и секрецията от мускулите на иризин, хормон, който засилва метаболизма.

Може ли кафявата мастна тъкан да помогне да отслабнете?

Активирането на кафявата мастна тъкан води до стимулиране на термогенезата и в резултат на това до понижаване на телесното тегло. Това предизвика голям интерес сред учените. Необходими са обаче повече данни за това как кафявата мастна тъкан се активира за изгаряне на калории.

В бъдеще е възможно разработването на лекарства, които да повишат количеството на кафявата мастна тъкан в тялото и да бъдат обещаващи възможности за лечение на затлъстяването.

Последни публикации