Начало / Отслабване / Как да запазите свалените килограми след диета?

Как да запазите свалените килограми след диета?

сеп. 26, 2014

Всеки, който някога е спазвал диета знае колко трудно е да се свалят килограми. Не по-малко трудно е обаче и поддържането на достигнатото желано тегло след това. Над 80% от хората възстановяват предишното си тегло и дори качват повече след като започнат да се връщат към старите си навици на хранене. С някои малки промени в начина си на хранене и живот може да успеете да запазите свалените килограми. Ето и някои от тях:

  • Поддържайте здравословен режим на хранене

Ако искате да задържите килограмите си трябва да продължите да се храните здравословно. Най-важен е балансът. След приключването на диетата промяната в калорийния ви прием не трябва да бъде много голяма. Повечето хора докато са на диета избягват да приемат храните, които обичат. По-добре е от време на време да си позволявате малко изкушения, защото така организмът ви по-лесно ще свикне с новия режим на хранене.

  • Тренирайте

След диетата е препоръчително да продължите и с редовните физически натоварвания. По този начин по-лесно ще успеете да задържите теглото си, а и освен това ще поддържате тялото си във форма. Опитайте се да тренирате между 30 и 60 минути 3 пъти седмично.

  • Бъдете реалисти

Намаляването на теглото не е лесна задача и вие трябва да сте наясно с това. Не си поставяйте цели, които трудно бихте могли да постигнете, защото ако не ги постигнете това ще ви обезкуражи. Вашето тяло може да се съпротивлява на промените в начина на живот и това до води до по-бавно отслабване или по-трудно поддържане на постигнатите килограми. Не се наказвайте за това. Ако е нужно се консултирайте със специалист, който може да ви даде съвети какво може да промените.

  • Намерете си мотиватори

Помислете си какви бяха причините да поискате да свалите килограми и си ги запишете на един лист. Окачете този лист на видно място у дома си, където да може да го виждате всеки ден. По този начин ще си припомняте откъде сте тръгнали и какъв резултат сте постигнали.

  • Обичайте се такива, каквито сте

Помнете, че освен теглото ви има много други неща във вас, които вашето семейство и приятели обичат и не е нужно да се фокусирате толкова много върху килограмите. Вие сте специални за някого, такива каквито сте. Не е толкова важно да сте слаби, а е по-важно да се чувствате щастливи и обичани, защото ако се чувствате по този начин по-лесно ще постигате и останалите си цели.