Начало / Отслабване / Как може да ускорите метаболизма си?

Как може да ускорите метаболизма си?

май 22, 2015

Всеки път, когато приемаме някаква храна или напитка нашият организъм и основно нашия метаболизъм преобразува хранителните вещества в енергия. Възрастта, пола и теглото оказват влияние върху скоростта на метаболизма. Колкото по-бързо усвояваме хранителните вещества, толкова по-лесно тялото гори калории.

Метаболизмът се влияе отчасти и от генетичната информация, която сте получили от своите родители, макар че тази връзка все още не е напълно проучена от учените. Гените играят роля в изграждането на мускулите и нашата способност да увеличаваме мускулната си маса, като това от своя страна може да повлияе на скоростта на нашия метаболизъм.

Ето и няколко метода, с които може да ускорите метаболизма си:

  • Увеличете мускулната си маса

Вашето тяло непрекъснато гори калории, дори и когато лежите и не правите нищо. При хората с по-голяма мускулна маса изгарянето на калории е много по-ефективно. Всеки половин килограм мускули изразходва по 6 калории дневно, само за да се поддържа, докато мастната тъкан например изгаря само по 2 калории дневно. За изграждането на мускулна маса учените препоръчват да избирате спортове като например каране на колело или плуване.

  • Пийте достатъчно течности

Вашето тяло се нуждае от вода, за да гори калории. Ако дори сте леко дехидратирани метаболизма ви ще се забави. В едно проучване учените са установили, че хората, които пият по 8 чаши вода на ден са горили повече калории дневно от хората, които са пиели 4 чаши вода дневно. За да поддържате водния баланс на вашия организъм пийте по една чаша вода преди всяко ядене.

  • Не пропускайте закуската

Много хора избягват да закусват, защото си мислят, че така по-лесно ще свалят излишните килограми, но това е много погрешна стратегия. Специалистите съветват хората да закусват всяка сутрин, защото това може да спомогне за по-добрия метаболизъм.

  • Хапвайте умно

Честото похапване може да ви помогне да свалите излишните килограми. Когато консумирате големи порции ястия с голям интервал между храненията вашият метаболизъм се забавя. Ако похапвате на всеки 3-4 часа ще горите повече калории през деня.

  • Подправете своите ястия

Пикантните храни, съдържат натурални химически субстанции, които могат да ускорят вашия метаболизъм. Може да добавите по една чаена лъжичка чили към ястията, които приготвяте, за да подпомогнете горенето на калории.

  • Пийте зелен чай

За зеленият чай от векове се знае, че е изключително полезен за нашето здраве, поради високото съдържание на антиоксиданти. Освен това той съдържа една съставка, известна като катехин, за която се смята, че може да засили метаболизма. Учените са установили, че хората, които редовно пият зелен чай по-бързо свалят килограми.

  • Приемайте повече белтъци

Вашето тяло гори повече калории при обработването на приетите протеини, отколкото когато приемате въглехидрати. Като част от вашата балансирана диета може да замените една част от въглехидратите с полезните протеини, които се съдържат в крехкото месо или рибата например.

  • Намалете приема на наситени мастни киселини

Може би вече сте чували, че този вид мастни киселини са вредни за организма. Освен това те затрудняват изгарянето на калории. Повишеният прием на наситени мастни киселини увеличава риска от инсулинова резистентност и възпаления.