Начало / Отслабване / Как пиенето на повече вода може да ви помогне да отслабнете?

Как пиенето на повече вода може да ви помогне да отслабнете?

апр. 4, 2014

Може би и преди сте чували, че пиенето на повече вода помага за отслабването. Но защо именно е така? Това е така, защото повечето течности засилват метаболизма, спомагат за изчистването на организма от токсините и потискат апетита.

Има много причини, поради които трябва да пиете повече вода, ако искате да отслабнете. Началното намаляване на теглото се дължи на загуба основно на вода от организма и именно затова е нужно да пиете достатъчно вода, за да предпазите тялото си от дехидратация. За да горите калории е нужно да снабдявате организма си с вода, за да може той да функционира ефективно. Освен това при горенето на калории се отделят и токсини, които е нужно да бъдат премахнати от организма именно чрез приема на повече течности.

При дехидратация се намалява кръвния обем и оттам се намаля притока на кислород към мускулите, а това би довело до чувство на цялостна умора на организма. Водата спомага за тонуса на мускулите и помага за тяхното правилно съкращаване.

Вероятно сте чували, че трябва да приемате приблизително 2-3 литра вода всеки ден. От колко точно вода се нуждаете зависи от вашето тегло, физическа активност, температурата и влажността на районът, в който живеете и начинът ви на хранене. Храненето е важно, защото ако приемате плодове и зеленчуци с по-високо водно съдържание вие ще се нуждаете от по-малък прием на вода през устата дневно.

Тъй като водата намалява чувството за глад е препоръчително преди хранене да изпиете поне една чаша вода. Според учените тази малка промяна води до приемането на 75 калории по-малко при всяко ядене. Пиенето на вода само преди едно ядене като резултат ще има приемът на 27 000 калории по-малко годишно.

Много хора заменят водата с газирани и подсладени напитки, което е диетична грешка. Ако не обичате да пиете толкова вода може да промените малко нейния вкус, като добавите в чашата си резен лимон. Лимонът допълнително ще засили диетичния ефект на водата, защото в него се съдържа пектин, за който се знае, че намаля апетита.

Според специалистите студената вода засилва метаболизма, защото вашето тяло трябва да работи по-усилено, за да стопли приетата вода до телесната температура, което от своя страна означава, че по този начин тялото ви ще изгори повече калории. Освен това студената вода освежава много повече от водата със стайна температура.

Ако желаете да отслабнете е важно да комбинирате повишения прием на вода с диета с намалено съдържание на калории. Пиенето на вода преди всяко ядене и намаляването на дневния прием на калории до 1200 за жени и 1500 за мъже в повечето случаи води до много добри резултати, особено ако тези промени в начина на хранене бъдат комбинирани и с нужната ежедневна физическа активност.