Начало / Отслабване / Какви са страничните ефекти от бързата загуба на тегло

Какви са страничните ефекти от бързата загуба на тегло

ян. 11, 2013

Загубата на тегло при някои хора е фикс идея и те са готови на всичко, за да го постигнат. Телевизионният екран и интернет пространството ни заливат с реклами за продукти, които за една седмица биха ни отървали от  5 – 10 килограма. Но дали това е полезно? И доколко реалистични са тези цифри. Бързата загуба на тегло е не само опасна, но и неефективна. Доказан е фактът, че колкото по-бързо се свалят килограмите, толкова по-лесно след това биха се върнали при връщане към нормален начин на живот.

Какви са рисковете при бързо намаляване на теглото?

1. Загуба на мускулна маса
Въпреки, че докато сваляте килограми вие намалявате количеството на мазнините във вашето тяло, трябва да сте наясно също, че по време на този процес вие губите и мускулна маса. Колкото по-бързо сваляте килограми, толкова по-бърз ще и този процес и тялото ви ще изглежда отпуснато и ще се промени външния ви вид.

2. Жлъчни камъни
Това е един от сериозните проблеми, които могат да възникват при бързо намаляване на теглото. Ако намалите драстично приема на храна ще се наруши баланса между жлъчката, холестерола и солта във вашия организъм. Холестеролът в такъв случай ще започне да се преобразува в жлъчни камъни. Тези камъни могат да запушат жлъчния мехур и тяхната поява е свързана с много силни болки. Допълнително това може да доведе до инфекции.

3. Липса на енергия
Ако наистина сте решили да сваляте бързо килограми това означава драстично да намалите дневния си калориен прием. Това ще доведе до умора, чувство на слабост, трудно съсредоточаване и изпълнение на работните задачи. По-добре в такъв случай е да намалите приемът на мазни храни и да избягвате заведенията за бързо хранене. Рационалният хранителен прием и правилния начин на живот също биха довели до много добри и в същото време здравословни резултати.

4. Косопад
За да расте косата ви се нуждае от кератин, който спада към групата на протеините. При драстични диети нивата на протеините намаляват, а оттам това ще доведе и до косопад.

5. Отпусната кожа
Бързата загуба на тегло винаги води до появата на отпусната кожа.Това става, защото въпреки, че кожата е еластична тя има нужда да се приспособи към процесите на разтягане и свиване. При бързото сваляне на килограми кожата не разполага с време да се адаптира към промените в организма и се стига до нейното отпускане. Това особено силно се проявява в областта на корема и ръцете. Хората с наднормено тегло в някои случаи могат да се нуждаят от козметични операции, за да коригират този  страничен проблем при сваляне на килограми.